Tekst ritmeester Bianca Brasser
Foto John van Helvert

Burgerbaan

Ze sleutelen aan pantservoertuigen, zetten raketten in elkaar of assisteren de militaire tandarts. Wie denkt dat bij de krijgsmacht alleen militairen werken, heeft het mis. Defensie heeft zo’n 17.000 burgermedewerkers in dienst. In de rubriek Burgerbaan vertellen zij over hun werk. Deze week: Nico Woord, technisch coördinator hv-waarnemingssystemen.​


Wie: Nico Woord (55)

Functie: Technisch coördinator hv-waarnemingssystemen, bij de directie Materiele Instandhouding (DMI) van de Koninklijke Marine

Salarisschaal: 8

Opleiding: LTS (werktuigbouw) daarna verschillende technische opleidingen binnen en buiten Defensie

Bij Defensie sinds: 1981 (als burger sinds 1986)

Hij bezocht al 25 keer een missiegebied. In Afghanistan, Irak en recent nog Mali controleert en repareert Woord alle soorten waarnemingssystemen, zoals observatiekijkers op voertuigen, richtkijkers op wapens en nachtkijkers.

Laatstgenoemden zijn ook zijn specialiteit ‘thuis’. Op zijn werkplaats in Den Helder gaan alle zogenoemde helderheidversterkende (hv)-waarnemingssystemen van Defensie door zijn handen. Als technisch coördinator is hij degene die de laatste checks uitvoert na onderhoud, reparatie of de periodieke keuring van deze kwetsbare apparatuur. 

Militairen op de grond (links) en in de lucht (rechts) gebruiken nachtkijkers. Foto’s: archief Mediacentrum Defensie.

Zien in het donker

Defensie heeft duizenden nachtzichtkijkers, nachtrichtkijkers (voor op wapens), en hulpstukken waarmee militairen in het donker kunnen zien. Deze kijkers versterken restlicht. Een klein beetje licht van bijvoorbeeld de sterren of de maan is genoeg om een plaatje van de omgeving te creëren. “Al deze apparatuur wordt hier gerepareerd en gecontroleerd", zegt Woord.

Nachtkijkers versterken restlicht, militairen krijgen hiermee een helder groen beeld van hun omgeving te zien.

Toeval

Al sinds 1981 werkt hij bij Defensie. Als 18-jarige begon Woord als matroos bij de mijnendienst van de marine. Na zijn diensttijd, 5 jaar later, werd hij als burger aangenomen als wapenhersteller. Hierna volgden meer technische functies. Sinds 2006 houdt hij zich bezig met hv-waarnemingssystemen.

“Functies werden opgeheven en er kwamen andere voor in de plaats”, verklaart Woord zijn carrière. Een pad dat hij meer toevallig dan gepland noemt. “Er is geen school voor nachtzichtkijkers, dus ik heb alles in de praktijk geleerd. En ik heb verschillende technische opleidingen binnen en buiten Defensie mogen volgen.”

In de ‘darkroom’ test Woord alle nachtkijkers na onderhoud en reparatie. Uiteraard in het donker.

Medailles

Het leukste aan deze baan zijn de vele buitenlandtrips. “Daar zie je hoe alles in de praktijk wordt gebruikt.” Die reisjes zijn er genoeg, want ook in missiegebieden moet apparatuur gecontroleerd worden. Meestal zijn het dienstreizen van een aantal weken, maar Woord ging  langere tijd naar Afghanistan. Hij is daardoor de trotse bezitter van een herinneringsmedaille (ISAF 6) en een NAVO-medaille voor zijn inzet. 

Trots op!

Sinds 2012 is Woord reservist. Reservisten zijn mensen die een burgerbaan hebben, maar oproepbaar zijn als tijdelijk militair. Woord is als chef der equipage het aanspreekpunt voor de groep Reservisten Specifieke Deskundigheid (RSD). Daarnaast is hij sinds 2 jaar ook de man voor alle chefs der equipage van andere reservistengroepen. “Heel leuk werk”, zegt Woord. “Ik doe af en toe een bivak mee, schiet met reservisten op de schietbaan. Dan hoor je wat er bij hen speelt en kan ik daaraan werken.”