Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant Joyce Rutjes, Dennis Boom en privécollectie

Nazaat oprichter Huzaren van Boreel vertelt

Op het moment dat de kandidaten voor de beëdiging tot huzaar van Boreel voor Paleis Soestdijk staan opgesteld, regent het dikke druppels. De mannen en vrouwen in uniform trekken zich er niets van aan. Ze houden kapitein-luitenant ter zee Jaap Boreel in het oog. Met strakke passen leidt de paradecommandant de ceremonie.

Een marineman met Attila (ceremoniële uniform van de cavalerie, red.) die een beëdiging van de landmacht leidt: Jaap Boreel is niet alleen een opvallende verschijning. Hij draagt ook nog eens de naam van één van de bekendste regimenten van de landmacht. 

‘Het maakt mij trots dat het regiment nog steeds een significante rol speelt binnen de krijgsmacht’

Familievertegenwoordiger

Jaap Boreel (57) is de nazaat van oprichter van het regiment, jhr. Willem François Boreel (1774-1851). Na 5 generaties is hij de huidige vertegenwoordiger van de familie. En die taak vervult Jaap met plezier, net als zijn vader en tot 6 jaar geleden zijn oom Jan. “Ik nam sinds eind jaren 90 al regelmatig representatieve taken van Jan over, waaronder het leiden van beëdigingen."

Jaap Boreel is onder meer paradecommandant bij de beëdigingsceremonie van het Regiment Huzaren van Boreel.

Dienstplicht

Afkomstig uit één van de bekendste Nederlandse militaire families, koos Jaap Boreel na zijn studie medicijnen voor een carrière bij de krijgsmacht. Maar zo vanzelfsprekend was dat niet. “Ik heb nog een poging gedaan onder de dienstplicht uit te komen.” Boven verwachting bleek de baan van dienstplichtig marine-arts hem enorm te bevallen. Zo goed dat Jaap besloot beroeps te worden. ”Ik heb er nooit spijt van gehad. Overigens waren ze bij de cavalerie niet zo blij met mijn keus voor de marine.”

‘Door onze naam dachten mensen altijd dat we in een kasteel woonden.’

Verkeerd wasmiddel

Tegenwoordig worden er vooral grapjes over gemaakt. “Heb je het verkeerde wasmiddel gebruikt?, wordt weleens gevraagd als ik in marineblauw bij een landmacht-evenement ben. Ik zie het niet als overlopen. Ik ben marineman pur sang, maar er stroomt cavaleriebloed door mijn aderen.”

Jaap Boreel treedt te paard aan tijdens een beëdigingsceremonie in Deventer. Pas 6 jaar geleden ging hij op paardrijles.

'Heb je het verkeerde wasmiddel gebruikt, grappen ze als ik in marineblauw bij een landmacht-evenement ben'

‘Alive and kicking’

Ondanks de bezuinigingsdrift bij Defensie de laatste decennia, noemt Jaap Boreel ‘zijn’ regiment na 204 jaar nog ‘alive and kicking’. Toen enkele jaren geleden de tankbataljons werden wegbezuinigd, zijn ook de regimenten ‘Huzaren van Oranje’, ‘Huzaren van Sytzama’ en ‘Huzaren van Prins Alexander’ opgeheven. De verkennerstaak bleef relevant. 

Jaap Boreel zijn eerste uitzending bracht hem naar Cambodja, waar hij werkte als compagnie-arts.

Buitenbeentje

Jaap Boreel geeft zijn kennis en passie voor de familielijn graag door. “Zo weten mijn 2 dochters dat ze jonkvrouwen zijn. Vroeger waren mensen van adel rijk en machtig, tegenwoordig is het slechts een titel. Toen ik klein was, vond ik dat een beetje stom. Je wil geen buitenbeentje zijn. Ik krijg nog steeds verbaasde reacties als ik vertel dat ik in een doodgewoon rijtjeshuis woon.”