Reservist-ritmeester Jelle van Haaster van de Nederlandse Defensie Academie is Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018 geworden. De researcher cyber won een wisseltrofee, een masterclass in persoonlijk leiderschap en een training in creatieve technieken.
4 jonge ambtenaren, geselecteerd uit zo’n 70 nominaties, namen het tegen elkaar op tijdens de verkiezingsavond. Voor meer dan 200 aanwezigen gaven zij onder meer hun visie op de toekomst van de overheid. De jury verkoos Van Haaster unaniem tot winnaar. (bron: Defensie)
Militairen op straat kosten € 140 miljoen
De inzet van militairen op straat in de strijd tegen het terrorisme heeft de Belgische overheid al € 140 miljoen gekost. De beveiligingsopdracht van de militairen loopt nu 3 jaar.
Tijdens die operatie ‘Vigilant Guardian’ stonden in 2015 per dag gemiddeld 540 militairen op straat. In 2016, het jaar van de aanslagen in Brussel en Zaventem, steeg dat naar 1.020 per dag. Afgelopen jaar liep het daggemiddelde terug naar 940. (bron: Het Laatste Nieuws)
Explosieven op strand Scheveningen gevonden
Op het strand van Scheveningen ten zuiden van de pier zijn 2 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat om een Duitse brisantgranaat en de kop van een raket.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de brisantgranaat tot ontploffing gebracht op het strand ter hoogte van de Wassenaarse Slag. Dergelijke vondsten zijn niet ongewoon op het strand van Scheveningen. De badplaats maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Atlantikwall, een verzameling bunkers, geschutsopstellingen, obstakels en andere verdedigingen die Nazi-Duitsland had gebouwd van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk. Die moesten een invasie van de geallieerden voorkomen. (bron: ANP)
30 onderzoeken om massavernietigingswapens
De afgelopen jaren is 30 keer een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, vanwege de export van materialen die geschikt zijn voor het maken van massavernietigingswapens of ballistische raketten. Het gaat om zaken als productie- en testapparatuur, chemicaliën en halffabricaten.
Dat blijkt uit een inventarisatie sinds 2012 waarover de ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer schrijven. Directeur Onno Eichelsheim van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) omschreef Nederland in september al als een ‘supermarkt’ voor landen die technologie proberen te krijgen voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens. Hij noemde daarbij Iran, Pakistan en Syrië bij naam. (bron: ANP)
Huizen bij vliegbasis Gilze-Rijen aangepast
Rondom vliegbasis Gilze-Rijen komen 201 huizen in aanmerking om te worden aangepast vanwege de overlast door het vliegverkeer. Het ministerie van Defensie schrijft dat in een toelichting op het concept-luchthavenbesluit dat binnenkort openbaar wordt gemaakt.
De woningen krijgen vanwege de trillingen van legerhelikopters bijvoorbeeld zwaardere ramen, beter hang- en sluitwerk en zwaardere houten vloeren. De kosten zijn nog niet bekend maar komen voor rekening van Defensie. Sinds eind 2008 zijn vrijwel alle Nederlandse legerhelikopters gestationeerd op Gilze-Rijen. De overlast is sindsdien een heet hangijzer. Vooral de grote Chinook-transporthelikopters zorgen voor een speciaal laagfrequent geluid. Het geluid veroorzaakt zware trillingen. Het aantal klachten van omwonenden verviervoudigde en omwonenden menen dat door trillingen scheuren in hun huizen ontstaan. De kans bestaat bovendien nog dat Gilze-Rijen te maken krijgt met de F-35, de opvolger van de F-16. (bron: ANP)
Mogelijk extra sancties tegen Noord-Korea
20 landen hebben na overleg over de crisis rondom Noord-Korea aangekondigd dat ze overwegen het land extra sancties op te leggen, die verdergaan dan de sancties uit de resolutie van de VN-Veiligheidsraad.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, benadrukt dat alle landen moeten samenwerken om te verhinderen dat schepen de huidige sancties proberen te omzeilen. Hij zei dat er opnieuw consequenties moeten volgen voor Noord-Korea als het regime nieuwe agressie tentoonspreidt. Bij het overleg over het Noord-Koreaanse nucleaire wapenprogramma waren belangrijke landen als China en Rusland afwezig. Er is ook afgesproken om de pogingen van Noord-Korea en Zuid-Korea om tot een dialoog te komen te ondersteunen, in de hoop dat die leidt tot vermindering van de spanningen. (bron: ANP)
OM onderzoekt gebruik geweld Kroon Afghanistan
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Dat gebeurde tijdens een militaire operatie die geheim moest blijven.
Kroon meldt dat hij het incident vorig jaar bij Defensie heeft gemeld. Defensie deed hiervan vorige week melding bij het OM, dat nu een onderzoek heeft ingesteld. Kroon kreeg eerder de Militaire Willems-Orde wegens heldhaftig optreden in Afghanistan. (bron: ANP)
Ze hebben ´m!
Na een loodzware eindoefening, extra zwaar door de soms barre weersomstandigheden, hebben 53 mariniers vorige maand op de Rotterdamse Van Ghentkazerne hun felbegeerde baret ontvangen.
Hiermee heeft ook deze lichting de mariniersopleiding van een half jaar afgerond. In het 24-weken durende traject leerden zij militaire en tactische vaardigheden en werden discipline en doorzettingsvermogen tot het uiterste getest.
Deze loodzware eindoefening eindigde ook dit keer met een traditionele eindmars van 25 kilometer en daarna werden de kersverse mariniers op de kazerne onthaald door een grote schare vrienden en familieleden, collega’s en oud-mariniers. (bron: Defensie)