Tekst André Twigt
Foto Archief

Defensiebegroting Amerika groeit, maar verwerving in de diepte blijft uit

Met een ophoging van de defensiebegroting tot bijna 677 miljard dollar voor 2018, is de Verenigde Staten de allergrootste big spender op dit gebied ooit. Maar bezien door de Amerikaanse bril moet je van dit bedrag geen wonderen verwachten. Het overgrote deel van het budget gaat op aan instandhouding van de landmacht, luchtmacht, marine en mariniers.

Met het uitstellen van de zogenoemde government shutdown tot 8 februari is het defensiebudget nog niet formeel door het congres bekrachtigd. Dit tot ergernis van het Republikeinse kamp, dat bij het toewijzen van de centjes in iedere vertraging een regelrechte verzwakking van de krijgsmacht ziet.

Het overgrote deel van het Amerikaanse defensiebudget gaat op aan instandhouding van landmacht, luchtmacht, marine en mariniers.

Het komt niet van de grond

Na decennia van vredesoperaties zijn de Armed Forces uitgeput. Met de toegewezen 677 miljard is een breed herstel van de basisgereedheid geen probleem. Maar deze inhaalslag slokt zoveel geld op dat er nauwelijks dollars overblijven voor de door president Trump zo gewenste uitbreiding van de krijgsmacht. Bovendien komen daardoor diepte-investeringen in wapensystemen om landen als Rusland en China de baas te blijven ook niet van grond. Ondanks dat Trump het defensiebudget met zo’n 54 miljard dollar verhoogde.

Zorgen

Tot deze conclusie komt onder meer het Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA). Deze onafhankelijke Amerikaanse denktank voor innovatie op het gebied van nationale veiligheid nam het defensiebudget voor 2018 onder de loep en concludeert dat de achterblijvende groei zorgen baart.

Groot groter grootst

Dat de defensie-uitgaven aan de andere kant van de grote plas die van alle andere landen ver overtreffen, komt niet als een verrassing. Landen als China (gemiddeld 215 miljard dollar per jaar), Rusland (gemiddeld 73 miljard) en Saoedi-Arabië (gemiddeld 76 miljard) zijn zondermeer machtige defensielanden. Maar hun begroting verbleekt bij wat de VS dit jaar spendeert. Sterker, het Amerikaanse defensiebudget is groter dan de som van de zeven grootste opvolgende defensielanden bij elkaar! Overigens is ‘defensie’ niet de grootste post op de federale begroting van de VS. Op nummer 1 staat sociale zekerheid met een bedrag van meer dan 1 biljoen dollar.

Dreiging

Rusland en China investeren de laatste jaren royaal in onder meer conventionele lange afstandsraketten, hypersonische wapens, ballistische raketten, geavanceerde luchtverdediging en zeer stille diesel aangedreven onderzeeboten. Daarnaast staat er ook op het gebied van cyber- en elektronische oorlogsvoering het nodige te gebeuren.

De U.S. Air Force en de U.S. Navy hebben al meerdere jaren de verwerving van nieuwe AIM-120D AMRAAM luchtverdedigingsraketten op hun begroting staan.
Op de begroting van de U.S. Navy zal de verwerving van Virginia Class onderzeeboten nog langdurig een kostenpost vormen. Van de geplande 48 nucleair aangedreven fast attack submarines zijn er 17 gebouwd, waarvan 14 operationeel rondvaren. Momenteel zijn vijf exemplaren in aanbouw. Naar verwachting zal de laatste boot rond 2043 voltooid zijn. De subs moeten tot 2070 meekunnen.

Met de dreiging uit het Verre Oosten in het achterhoofd zien de knappe koppen in het Pentagon zich voor een immense opdracht gesteld. Het uitgeputte conventionele leger instandhouden is één, het hoofd bieden aan de dreigingen in de wereld een tweede. Dat hieraan een heftig prijskaartje hangt, laat zich raden. Een sterke Defensie drijft ten slotte op miljarden, miljarden en nog eens miljarden.