Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Valerie Kuypers

7 punten voor verbetering

Defensie heeft de veiligheid binnen de organisatie niet op orde. Risico’s worden onvoldoende beheerst en het voorkomen van herhaling van veiligheidsincidenten is onder de maat. Maar “de situatie kan snel worden verbeterd en dat is geen rocket science”.

Een onderzoekscommissie onder leiding van voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer concludeert dat Defensie op het gebied van bedrijfsveiligheid onvoldoende 'in control' is. "Er zijn gebreken geconstateerd in de strategie, structuur, het systeem en de cultuur van Defensie", aldus de voorzitter. 

Defensieminister Ank Bijleveld en commissievoorzitter Jeroen van der Veer.

Maar dit betekent volgens de commissie niet dat de krijgsmacht onveilig is of onveilig opereert. “Het is een beetje vergelijkbaar met de situatie bij de politie of in de bouw. Maar het ministerie moet wel leren van eerdere fouten.”

Minister Ank van Bijleveld vindt de uitkomsten onacceptabel. “Aan het militaire beroep kleven risico’s, maar als er onverantwoorde risico’s worden genomen is dat niet goed.” Ze erkent dat er onvoldoende geleerd wordt van eerdere ongevallen. “Dat kan niet. Een professionele organisatie moet daartoe in staat zijn. De bezuinigingen van de laatste jaren mogen geen excuus zijn.”

Daarom neemt Defensie alle 7 de adviezen van de commissie direct over. “Er is geen tijd te verliezen. We willen laten zien dat het ons echt ernst is. Er is best veel werk aan de winkel”.

Maar wat betekenen die aanbevelingen?.............................................................................................................

De 7 aanbevelingen van onderzoekscommissie Van der Veer