Duizendste tankbeurt
Een KDC-10 van de luchtmacht heeft eerder deze wek voor de duizendste keer een vliegtuig in het Midden-Oosten bijgetankt. Het gaat om toestellen die in Irak en Syrië zijn ingezet vanwege de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Er is nu zes miljoen liter brandstof in de lucht overgepompt.
De bijgetankte vliegtuigen varieerden nogal. Naast gevechtstoestellen als de F-15E strike Eagle en de A-10C Thunderbolt II van de Amerikanen, betrof het grotere machines zoals de Amerikaanse B-52H en de Australische E-7A Wedgetail.
(bron: Defensie)
Zeker negen doden na aanval Taliban op Pakistaanse school
De Pakistaanse Taliban hebben vrijdag een landbouwschool in de stad Peshawar in het noordwesten van Pakistan aangevallen. Ze doodden zeker negen mensen en verwondden er 35 voordat ze zelf door veiligheidstroepen werden gedood.
Dat zeggen medewerkers van de politie en twee ziekenhuizen in het gebied. De aanvallers waren gehuld in vrouwenkleding en drongen de campus binnen nadat ze een bewaker hadden gedood.
Een woordvoerder van de Taliban eiste de verantwoordelijkheid op. In een boodschap liet woordvoerder Mohammad Khorasani weten dat de landbouwschool een dekmantel was van de militaire inlichtingendienst ISI.
De Pakistaanse Taliban proberen de regering omver te werpen en een streng islamitisch bewind in te voeren.
(bron: ANP)
Defensie test elektrische voertuigen
Het Ministerie van Defensie heeft afgelopen weken dertien verschillende elektrische auto getest. Tijdens deze test is er gekeken of de inzet van civiele elektrische auto’s aansluit bij de verschillende taken die deze auto’s moeten uitvoeren.
Twintig procent van de nieuw gekochte voertuigen moet in 2020 elektrisch worden aangedreven. Na een grondige analyse van deze test kan er verder worden gegaan om invulling te geven aan deze ambitie.
(bron: Defensie)
Luchtmacht gaat de ruimte in
De Koninklijke Luchtmacht verwacht haar eerste satelliet in het tweede kwartaal van 2019 te lanceren.
Het gaat om een zogenoemde nano-satelliet, die het formaat heeft van een flink pak melk. “Navigatie, communicatie en observatie van de aarde”, zo omschrijft Hoofd Bureau Space majoor Bernard Buijs de capaciteiten. “Zonder die informatie kun je bijna geen militaire operaties meer uitvoeren.”
De kosten zijn ongeveer 2,5 miljoen, waarin ook die van de lancering zijn verwerkt. De Brik-II zou minimaal drie jaar in de ruimte moeten kunnen blijven. De satelliet vliegt met zeven kilometer per seconde in anderhalf uur om de aarde.
(bron: Defensie)
Schakers gezocht
Jaarlijks speelt een Defensie schaakteam, bestaande uit zowel militairen als burgers, tegen Het Binnenhof om de wisseltrofee. Deze is nu in handen van Het Binnenhof, maar op maandagavond 15 januari kunnen we deze terug winnen. Bent u schaker? Dan zijn we naar u op zoek. Meldt u dan aan via jansmit.wijchen@planet.nl. We streven naar onderling gelijkwaardige teams van maximaal 15 spelers. Ook minder sterke schakers kunnen zich uiteraard aanmelden.
(bron: Defensie)
Rutte bezoekt Nederlandse militairen in Mali
Premier Rutte heeft een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Mali, die daar verkenningen uitvoeren en inlichtingen verzamelen.
"Het werk hier is bijzonder belangrijk", zei Rutte tegen de militairen. "Mali is een van de landen in de ring rond Europa waar het instabiel is. Dat is ook de reden dat we hier zijn: stabiliteit en veiligheid brengen. Jullie doen hier fantastisch werk, applaus voor jullie."
Na zijn toespraak sprak Rutte met enkele militairen, die selfies maakten met de premier.
Rutte was samen met ministers Zijlstra (Buitenlandse Zaken) en Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) in het gebied, vanwege de Afrikaans-Europese top in Ivoorkust. Ze werden begeleid door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer. (bron: ANP)
Intensievere samenwerking tegen cybercrime
Defensie, scholen en bedrijven gaan intensief samenwerken om de kennis op het gebied van cybersecurity te verbeteren en te vergroten. ,,Samenwerking is belangrijk. Samen moeten we Nederland veiliger maken", stelt Hans Folmer, commandant van het Defensie Cyber Commando (DCC).
Defensie beschermt zijn eigen digitale netwerken, maar mag ook offensieve operaties uitvoeren bijvoorbeeld door in een militaire operatie computersystemen of een wapensysteem van een tegenstander te beïnvloeden.
Defensie wil met partners cyberinformatie en specifieke kennis delen, vergaren en benutten. En daarbij zijn niet alleen whizzkids en specialisten welkom, maar ook leerlingen van Regionale Opleidingscentra (ROC´s).
(bron: ANP)
Nieuwe militaire topman aan hof
Koning Willem-Alexander heeft schout-bij-nacht Ludger Brummelaar (54) benoemd tot Chef van het Militaire Huis, een zeer prominente functie aan het hof.
Brummelaar was de afgelopen drie jaar Directeur Projecten bij de Defensie Materieel Organisatie. Hij volgt aan het hof generaal-majoor Hans van der Louw op, die met leeftijdsontslag gaat.
De Chef Militair Huis heeft de leiding over het Militaire Huis van de Dienst Koninklijk Huis en vervangt ook de grootmeester, het hoofd van de hofhouding. Hij coördineert veiligheidsaspecten en militair ceremonieel en onderhoudt de contacten tussen het hof en Defensie voor zover die niet politiek zijn.
(bron: ANP)
Vergoeding voor gedupeerden stroomstoring
Gedupeerden van de stroomstoring in Culemborg en omgeving krijgen een compensatievergoeding van 35 euro van netbeheerder Liander.
24.000 huishoudens en bedrijven zaten vorige week maandag vanaf 19.30 uur tot ongeveer 01.15 uur zonder elektriciteit nadat een defensiehelikopter tegen de bliksemafleiders van een hoogspanningsmast was gevlogen.
Liander liet eerder weten eerst te moeten uitzoeken of de stroomstoring 'extreme omstandigheden' betreft, waardoor er geen compensatie zou hoeven worden uitgekeerd. Nu meldt de netbeheerder dat daar geen sprake van is. De getroffenen kunnen schadeclaims indienen op de website van netbeheerder Liander.
(bron: ANP)