Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Noordhoff Uitgevers

Nieuwe Bosatlas vol wetenswaardigheden over veiligheid

De kans dat je door een bijensteek overlijdt is groter dan door terrorisme en griep velt meer slachtoffers dan een vliegtuigramp. Deze en nog veel meer feiten en cijfers over alles wat Nederland bedreigt staan in de nieuwe Bosatlas Veiligheid.

Tegenwoordig zijn terreur en geweld vrijwel doorlopend op televisie, maar het aantal slachtoffers over de hele linie neemt af. Volgens Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden en geestelijk vader van de nieuwe Bosatlas, zijn we bang voor terrorisme omdat de impact zo groot is. “En vaak omdat het volkomen willekeurig gebeurt. Maar de kans dat het daadwerkelijk gebeurd is niet zo groot. Het veroorzaakt wel enorme onrust.”

Defensie speelt grote rol

In 128 pagina’s vol kleurrijke infographics, teksten en foto’s wordt duidelijk wat ons allemaal fataal kan worden. Van overstromingen en huiselijk geweld, tot internationaal terrorisme. Defensie speelt daarin een belangrijke rol. 

Meeste vrouwen bij de marechaussee

Zo werken in Nederland 178.192 mensen aan de veiligheid en beveiliging. Daarvan is 33,1 procent in dienst bij de krijgsmacht. Omgerekend zijn dat zo’n 57.000 mensen. De meeste militaire werken bij de landmacht en de meeste burgermedewerkers bij het Defensie Ondersteuningscommando. Alleen de politie is met bijna 65.000 medewerkers groter.

Veertien procent van de defensiemedewerkers is vrouw. Naar verhouding is het aantal vrouwelijke militairen het grootst bij de marechaussee (14,5 procent, ofwel een op zeven). 

Onder de twee procent

Kort na de Tweede Wereldoorlog is drie tot vier procent van het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) in Defensie geïnvesteerd. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 daalde dat tot onder de twee procent. Nu schommelt het rond de 1.17. Oman geeft met 16,7 procent het meest uit. 

Grootste oefenterreinen

De grootste oefenterreinen zijn ’t Harde op de Veluwe (bijna 4.000 hectare), de Harskamp bij Ede (ruim 2.600 hectare), de Marnewaard bij het Groningse Lauwersmeer (ruim 1.400 hectare) en de Oirschotse Heide bij Tilburg met 1.400 hectare. 

'Atlas vol verrassingen'

Het eerste exemplaar van de Bosatlas Veiligheid werd gisteren uitgereikt aan Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “Het is een atlas vol verrassingen. Het is een overzichtelijke samenvatting van enorme stapels dikke dossiers die we in de politiek tegenkomen.”

Ze benadrukt dat je met veiligheid nooit klaar bent: “Het is een doorlopend proces. Telkens kom je nieuwe uitdagingen tegen, waar we oplossingen voor moeten vinden. Deze atlas maakt duidelijk wat de uitdagingen in de toekomst zijn.” 

Camera’s

In 2013 waren er naar schatting bijna 1.6 miljoen beveiligingscamera’s in Nederland. Dit aantal neemt verder toe. Defensie heeft circa tachtig drones, vijftien vaste cameraopstellingen bij grenzen en zes mobiele camera’s voor opsporing van mensenmokkel.