Militairen onderscheiden voor redden levens na ongeluk

Terwijl de regen met bakken uit de lucht kwam, verloor de bestuurder van een Jaguar op 9 november 2016 de macht over het stuur. Met hoge snelheid schoot de wagen van de 4-baans A30 bij het Engelse Devon. Het voertuig sloeg meerdere malen over de kop en de 2 inzittenden raakten zwaargewond. 2 Nederlandse militairen die eerste hulp verleenden, kregen afgelopen week op de Britse ambassade in Den Haag een oorkonde voor hun kordate optreden.

Adjudant Joop Poelman van het Defensie Helikopter Commando (DHC) en marinier 1 Thomas de Gier zagen het ongeluk gebeuren terwijl ze in tegenovergestelde richting reden. Volgens het verslag van de politie twijfelden ze geen moment. Ze stopten direct en ondanks de barre weersomstandigheden staken ze de drukke weg over om te helpen.

Hun medisch handelen redde het leven van de gewonden. Beide militairen bleven actief tot de hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, arriveerde. Vervolgens hielpen ze om de omgeving van het ongeval veilig te houden. Britse politieagenten omschreven hun optreden als kalm, professioneel, doortastend en van onschatbare waarde.

Defensie ondersteunt politie bij moordonderzoek

Marineduikers hebben afgelopen week geholpen bij het onderzoek naar de moord op de 21-jarige Graciëla Gomes Rodrigues. Haar stoffelijk overschot werd in een sloot bij de Vlaardingse Krabbeplas gevonden. De duikers troffen spullen aan die de politie nu verder onderzoekt op een eventueel verband met de moord.

De vrouw uit Rotterdam werd in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 september om het leven gebracht. Bij de zoektocht naar het steekwapen, de mobiele telefoon en andere sporen maakten de 6 duikers gebruik van moderne zoekmiddelen, waaronder een Remus-onderwaterrobot en Vallon-onderwatermetaaldetector.

EU geeft 60 miljoen voor stabiliseren Irak

De Europese Unie maakt ruim 60 miljoen euro vrij om Irak stabieler te maken nu terreurbeweging IS verjaagd is uit Mosul en andere gebieden die het controleerde.

Daarvan gaat 10 miljoen naar de VN voor het opruimen van landmijnen. De rest is bedoeld voor basisvoorzieningen, reparatie van infrastructuur en leningen voor kleine bedrijven. Ook op  humanitair en veiligheidsgebied is volgens de Europese Commissie nog veel werk te doen.

Met de nieuwe bijdrage komt het totaalbedrag aan EU-steun op ruim 608 miljoen euro.

(bron: ANP)

Defensie wint prijs voor duurzame textielaankoop

Het kledingbedrijf van Defensie (KPU) heeft een Procura Award gewonnen. Dit is een internationale prijs voor duurzame verwerving. Het KPU kocht handdoeken, washandjes en overalls met daarin minimaal 10% gerecycled materiaal.

Het kledingbedrijf kreeg de prijs omdat bij de aankoop van de spullen de prijs ondergeschikt was aan de ecologische voetafdruk. Oftewel, duurzaamheid stond op 1.
Defensie gebruikt grote hoeveelheden textiel voor kleding en andere producten. Defensie kocht 100.000 handdoeken, 10.000 washandjes en 53.000 groene overalls. De handdoeken en washandjes bevatten 36% gerecycled textiel, de overalls 14%. Het KPU-bedrijf spoort leveranciers aan dat percentage verder te vergroten.
Een voorbeeld van de geschatte besparing die dit oplevert bij de productie van handdoeken: 167 miljoen liter water op het productieproces (vergelijkbaar met het waterverbruik van 1600 gemiddelde huishoudens op jaarbasis).

Zonnepanelen op zweefvliegstrip Eindhoven

Een deel van de voormalige zweefvliegstrip op de vliegbasis Eindhoven wordt vol gelegd met zonnepanelen. Op het zuidoostelijke deel van de voormalige zweefvliegstrip is 2,5 hectare bestemd voor het zonnepark.

Daar kunnen circa 8.000 zonnepanelen worden geplaatst, die elektriciteit maken voor meer dan 500 huishoudens. Diegenen die binnen de zogenoemde 'postcoderoos' wonen, kunnen deelnemen aan dit project.

De vliegbasis Eindhoven startte eind 2015 een onderzoek naar een duurzame bestemming voor de voormalige zweefvliegstrip. Het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente en regionale energiecoöperaties onderzochten of het technisch, economisch en organisatorisch haalbaar is om er een zonnepark te bouwen.