Tekst Mediacentrum Defensie
Foto ANP | Infographic: X-Media

Het nieuwe kabinet investeert stevig in Defensie en daarmee onderstreept de coalitie het belang van de krijgsmacht. Hoeveel geld krijgt Defensie in het nieuwe regeerakkoord? Na enkele maanden onderhandelen over de verdeling van het geld kwam vorige week dinsdag het verlossende antwoord: het kabinet Rutte III investeert 1,5 miljard euro extra in de krijgsmacht. Het budget stijgt de komende jaren van 8 naar 9,5 miljard.

Defensie is een van de 3 grootste investeringsposten van het nieuwe kabinet. Rutte III is van mening dat iedereen verzekerd moet zijn van een veilige, zorgzame en hechte samenleving.

Maar wat zijn de hoofdpunten voor Defensie uit het 68-pagina’s tellende akkoord? De basisgereedheid van de eenheden wordt op orde gebracht, de operationele inzetbaarheid wordt vergroot en noodzakelijke investeringen in vervanging en vernieuwing van materieel worden toekomstbestendig gefinancierd.

Een kort overzicht van de extra investeringen de komende jaren:

  • Zoals eerder genoemd krijgt Defensie er de komende periode 1,5 miljard euro bij.
  • Een bedrag dat oploopt tot 825 miljoen euro is bestemd voor de vervanging en vernieuwing van wapensystemen.
  • Een bedrag oplopend tot 400 miljoen euro komt beschikbaar voor de operationele ondersteuning. Denk aan bijvoorbeeld transport, onderhoud en medische capaciteit.
  • Voor slagkracht, cyber en werkgeverschap komt in totaal 275 miljoen euro extra. Van dit bedrag is 20 miljoen euro specifiek bestemd voor cyber.

 “Het resultaat geeft onze medewerkers duidelijkheid”

4% meer loon

Na het regeerakkoord volgde ander goed nieuws. Defensie en de vakbonden hebben afgesproken dat militairen en burgers een loonsverhoging van 4% krijgen. 2,5% met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2017 en de andere 1,5% per 1 januari 2018. Het onderhandelingsresultaat wordt nu aan de achterban voorgelegd.

Naast de loonsverhoging biedt het akkoord mogelijkheden voor verbeterde talentontwikkeling. Ook zijn er afspraken gemaakt over de nieuwe diensteinderegeling voor militairen en komt er voor hen een nieuwe pensioenregeling.
Andere belangrijke punten zijn: een fiets- en/of pc-regeling met een totaalwaarde van 750 euro, een verhoogde eindejaarsuitkering (0,2%) in 2018 en meer geld om ervaren personeel voor de organisatie te behouden en te zorgen voor een betere doorstroom van medewerkers.
 “Het resultaat geeft onze medewerkers duidelijkheid”, aldus minister Klaas Dijkhoff. “We kunnen nu weer naar de toekomst kijken.”