03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

‘Groot durven denken’

Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Maartje Roos | Video: Pieter Visser en Jeroen Los (camera), en Hans Kleijwegt (montage).

Oude tijden herleven met ‘luchtmobiele brandwacht’

Annexatie van de Krim. Schermutselingen in de Oekraïne. De Baltische staten die hun grote buur Rusland wantrouwen en massaal oefenende NAVO-militairen aan de oostgrens. De verhouding tussen Oost en West is niet meer wat die geweest is. Er hangt spanning in de lucht. In de oefening Swift Response trainden 7.000 militairen uit 11 NAVO-landen voor inzet in een grootschalig conflict. De nieuwe Nederlandse Air Manoeuvre Task Force (AMTF) deed voor het eerst mee. 

De ‘luchtmobiele brandwacht’ valt onder de vleugels van de Amerikaanse 173 Airborne Brigade, bijgenaamd Sky Soldiers, en is multinationaal qua samenstelling. Raakt een NAVO-land in het nauw, dan rukken de 800 militairen van deze Strategic Conventional Reponse Force uit. Dat gebeurt op basis van artikel 5 van de alliantie, ’een aanval op één van ons, is een aanval op allen’. Oude tijden herleven.

Na de landing is het zaak om de eenheid zo snel mogelijk te hergroeperen. Maar dan wel in de bosrand, niet in het open veld waar je een makkelijk doelwit bent.

Luchtmobiel optreden is een grote kracht van de Nederlandse krijgsmacht

Robuuste eenheid

De eenheid mag er wezen: een infanteriecompagnie van 11 Luchtmobiele Brigade, een pantserinfanteriecompagnie van 13 Lichte Brigade, een composite squadron met helikopters van het Defensie Helikopter Commando. Verder een vuursteunbatterij, militairen van de Duitse Luftlande Brigade, onderhouds-, logistieke en medische eenheden. “Een robuuste eenheid”, vindt de eerste commandant, luitenant-kolonel Jeroen van Bruchem (luchtmacht).

Luitenant-kolonel Jeroen van Bruchem is de eerste commandant van de AMTF.

‘Wij kennen het klappen van de zweep’

Grote kracht

Dat Nederland een eenheid levert voor 173 Airborne Brigade, vindt Van Bruchem logisch. Bescherming van het bondgenootschappelijk grondgebied is NAVO-prioriteit nummer één. Daarnaast behoort ons land tot de club hondstrouwe leden van de alliantie. Komt bij dat luchtmobiel optreden volgens Van Bruchem een grote kracht is van de Nederlandse krijgsmacht die al 25 jaar een Air Manoeuvre Brigade heeft.

“Wij kennen het klappen van de zweep, maar hebben dat aan de andere kant nooit écht laten zien. In vredesoperaties vervult ons land andersoortige taken. Maar daarin leren we wel lessen die de AMTF goed kan gebruiken”, vertelt de luitenant-kolonel. “Bijvoorbeeld hoe partijen elkaar in een vredesmissie kunnen vinden, wat we ‘interoperabiliteit’ noemen. Maar ook: hoe plan je snel en adequaat voor internationale acties? Want dat kan beter. Verder zijn de Europese krijgsmachten onvoldoende in staat om het grond-lucht optreden snel samen te brengen. Allemaal plannen ze dit anders.” 

Nieuwe focus

“Tot slot moet de mindset van jonge leiders en specialisten verschuiven naar grootschalige internationale acties”, zegt Van Bruchem. “Nu houden zij zich nog te veel bezig met bedrijfsvoering in vredestijd, hoe goed dit ook is. Al deze lessen moeten wij oppakken. Militairen van de Air Manoeuvre Task Force en leiders moeten weer ‘groot’ durven denken.”