Tekst tweede luitenant Jessica Bode
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Bij tandartsen, dominees, muzikanten en bedrijfsmaatschappelijk werkers denk je misschien niet direct aan Defensie. Toch werken hier vele honderden ‘specialisten’. Zij hebben hun opleiding en werkervaring opgedaan in de burgermaatschappij en zetten hun kennis nu in voor de krijgsmacht. De komende weken vertellen 10 militairen trots over hun passie. Waaronder kapitein-apotheker Wolfram Huizinga.

“Veel mensen denken dat een apotheker alleen maar in een apotheek staat en met medicijnen bezig is, maar dat is lang niet altijd het geval”, reageert kapitein-apotheker Wolfram Huizinga (28).

Militair apotheker hebben een omvangrijk takenpakket.

Zoeken naar alternatieven

Hij houdt zich binnen de Defensie Farmaceutische Dienst (DFD) vooral bezig met bedrijfsvoering. Iets dat veel dynamischer is dan het wellicht klinkt. “Zo zorg ik er onder andere voor dat mariniers de juiste geneesmiddelen meenemen naar de jungle en dat het medicijnpakket aan boord van een schip up-to-date is.”

Ook zoekt de nog jonge apotheker naar alternatieven voor medicijnen die niet meer verkrijgbaar zijn en houdt hij zich bezig met verschillende projecten. “Zoals het professionaliseren van de bezorging van medicijnen op kazernes in binnen- en buitenland.”

Utrecht

Eens per maand verruilt hij zijn kantoor op de Utrechtse Kromhoutkazerne voor de Centrale Militaire Apotheek in Utrecht. De farmaceutische afdeling die door vrijwel alleen maar vrouwen wordt bemand. “Hier controleer ik vooral recepten, zodat patiënten op een juiste manier geneesmiddelen gebruiken. Het is ontzettend leuk hier af en toe heen te gaan.”

Operationeel ziekenhuis

Huizinga is nu ruim een jaar in dienst en hij ging begin dit jaar voor het eerst mee met een buitenlandse veldoefening; Bison Drawsko in Polen. Daar was hij 6 weken actief in het operationele ziekenhuis (Role 2). “Hier was ik als apotheker voor alle geneeskundige verbruiksartikelen verantwoordelijk. Van verbandjes en lakens tot medicijnen.”

Ook was hij daar hoofd van de bloedbank die in de Role 2 aanwezig was. “Om dit te doen moet je wel een aantal cursussen volgen. Je kunt bij Defensie trouwens allerlei opleidingen volgen. Van tropische ziektes tot hygiënepreventie.”

Apotheker van de dag

Op zijn reguliere werkplek, op de Kromhoutkazerne, wisselt hij de functie ‘apotheker van de dag’ af met collega’s. “Vanuit gezondheidscentra op kazernes, oefeningen en missiegebieden komen verschillende soorten vragen bij ons binnen. Dat kunnen complexe vragen zijn waar ik flink wat onderzoek voor moet doen, maar het kan ook zijn dat er wordt gevraagd hoeveel paracetamol je dagelijks mag gebruiken.”

Ongeveer eens per maand is Huizinga in de Centrale Militaire Apotheek in Utrecht te vinden.

Keuken

In het verleden doken apothekers ook nog wel een de ‘keuken’ in om zelf geneesmiddelen te maken, maar binnen Defensie gebeurt dat nauwelijks meer. “Als er iets gemaakt moet worden, gebeurt dat meestal bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Het gaat vaak om ‘niet-handelsproducten’. Denk aan cafeïnecapsules voor vliegers om langer wakker te blijven.”

Bijbaan als reservist

Zijn eerste ervaringen bij Defensie deed Huizinga tussen 2010 en 2015 op, als reservist bij de luchtmacht. “Dat was m’n bijbaan. Best gaaf toch. Hier kwam ik erachter dat er ook apothekers bij de krijgsmacht werken. Na mijn apothekersstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen zag ik de vacature online staan. Die sollicitatiebrief is direct verstuurd.”

Al snel werd de twintiger aangenomen en in februari vorig jaar begon hij aan de verkorte officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Binnen Defensie kun je als apotheker doorgroeien in een senior rol en uiteindelijk naar commandant. Ook zijn er apothekers die zijn gespecialiseerd in kwaliteitscontrole. Zij houden zich onder meer bezig met de aanschaf van geneesmiddelen.

Apotheker Huizinga in de ‘medicijnenrobot’ van de Centrale Militaire Apotheek in Utrecht.

SPEC-OPLEIDING

Voor deze specialistenfuncties moet je, na een apothekersstudie, de verkorte officiersopleiding volgen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Tijdens deze interne opleiding tot Officier Specialist (SPEC) word je in 10 weken klaargestoomd tot militair.

Je leert basisvaardigheden zoals schieten, maar ook hoe het is om dagenlang in het bos te bivakkeren. Een spannende uitdaging die je met een dosis enthousiasme en doorzettingsvermogen aan kunt.

Eenmaal op de werkvloer ga je aan de slag in jouw vakgebied, in binnen- en buitenland. Want als militair kun je ook uitgezonden worden naar missiegebieden om daar je werk te doen.

Goed inlezen

Huizinga drukt geïnteresseerde apothekers op het hart om zich wel goed in te lezen in de functie. “Je wordt apotheker én militair. Dat is niet zomaar een baan. De kans dat je uitgezonden wordt is reëel. Dat is wel even anders dan in de burgermaatschappij. Maar het avontuur, de uitdaging en het onbekende is geweldig.”