F-35 tikt de 100.000 vlieguren aan

Een mijlpaal voor de F-35. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin bereikte de 100.000 vlieguren met de F-35 Lightning II-luchtvloot. In deze uren werden onder meer manoeuvres en uitersten van de jachtvliegtuigen onder de loep genomen, maar ook het wapensysteem onderging verschillende testen. De F-35’s worden gebouwd voor de Verenigde Staten en nog 11 andere landen, waaronder Nederland. In 2019 komen de eerste F-35’s naar ons land. Uiteindelijk zullen de Nederlandse F-16’s verdwijnen.

Foto: F-35 test Joint Direct Attack Munition (JDAM).
Credit: Lockheed Martin photo van Darin Russell

Lesvliegtuig gaat digitaal

Analoge meters maakten plaats voor digitale schermen en het frame werd op 16 punten aangepakt. Het eerste gepimpte PC-7 lesvliegtuig is weer op Nederlandse bodem. In Zwitserland onderging het toestel van de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding (EMVO) een moderniseringsslag. Nog 12 lesvliegtuigen volgen. De zogeheten digitale cockpit geeft aspirantvliegers een betere aansluiting bij andere helikopters en vliegtuigen binnen de 5e generatie luchtmacht. Dat vergroot de trainingswaarde van vluchten op de PC-7. De upgrade van het toestel is onderdeel van het herstel van de brede inzetbaarheid van de luchtmacht.

Foto: Het eerste vernieuwde PC-7 lesvliegtuig.

Nog zeker 5 jaar militair tintje aan Vierdaagse

Militairen en de Nijmeegse Vierdaagse, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat zal de komende jaren zo blijven. Defensie steunt de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen nog zeker 5 jaar, zo werd vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Defensie kijkt door de beperkte financiële en personele middelen kritisch naar aanvragen om evenementen te ondersteunen. Maar volgens secretaris-generaal Wim Geerts past het van oorsprong militaire wandelfeest bij uitstek bij Defensie. "Belangrijke kernwaarden als doorzettingsvermogen en teamgeest komen tijdens de vierdaagse aan bod", motiveerde hij de keuze.

Foto: Het aantal startbewijzen voor militairen is verhoogd naar 6.000. 

Duitse militairen omgekomen in Mali na helikoptercrash

Twee Duitse vliegers zijn vandaag in Mali om het leven gekomen toen hun Tiger-gevechtshelikopter neerstortte. Het ongeluk gebeurde ten noorden van de stad Gao, waar ook Nederlandse militairen zijn gelegerd voor de VN-missie Minusma. 
Nederlandse militairen hebben de plek van het ongeluk beveiligd. Wat er precies met de helikopter is gebeurd, wordt momenteel onderzocht.

Medeleven
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft haar medeleven betuigd aan haar Duitse ambtsgenoot Ursula von der Leyen. Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp stond stil bij het ongeluk en meldde op zijn facebookpagina: “Vandaag ontving ik het trieste bericht van twee Duitse vliegers die zijn gesneuveld bij een helikopterongeval in Mali. Duitsland is een belangrijke bondgenoot met wie wij schouder aan schouder optreden vanuit Gao in de VN-missie MINUSMA. Ik wens de familie, vrienden en collega's van deze twee militairen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies.”

Meer troepen
Duitsland heeft de bijdrage aan Minusma gestaag opgevoerd. Zo nemen Duitse militairen de beveiliging van Kamp Castor voor hun rekening en voeren ze verkenningen uit. Daarnaast levert Duitsland 4 NH90-transporthelikopters en 4 Tiger-gevechtshelikopters. Deze vervangen de Nederlandse helikopters die jarenlang zijn ingezet tijdens Minusma. Er nemen zeker 1000 Duitse militairen deel aan de VN-missie.

Defensieduikers jagen in Rotterdam op explosieven

Ruim baan, ruim baan, de Amerikaanse torpedobootjager USS Ross komt er aan. Aan de Defensie Duikgroep (DDG) de taak naar mogelijke explosieven te zoeken in, op en rond het water. Dat deden de marineduikers deze week langs de Wilhelminakade in Rotterdam, zodat de USS Ross hier veilig kon afmeren. De Koninklijke Marine zorgt namens Defensie voor de zogeheten host nation support als NAVO-eenheden een Nederlandse (zee-)haven willen aandoen. Een van de werkzaamheden voor het bezoek begint, is het doen van de zogenoemde pre-bomb-checks.

Foto: De USS Ross op de Nieuwe Maas.