05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Op pad met de verkenners

Tekst kapitein (r) Evert-Jan Daniels
Foto kapitein (r) Evert-Jan Daniels

Fotoreportage uit Mali

“Patrol!” Met dit woord sluit Long Range Reconnaissance Patrol Task Group (LRRPTG) standaard elke meeting af. Het is een term die precies aangeeft wat ze doen en wat ze willen: Patrouille lopen, rijden, overdag en in de nacht. In Gao of op andere plekken waar ze zijn. De interactie opzoeken met de bevolking. Informatie inwinnen. Laten zien dat ze er zijn. Of het nu voor een dag is of drie weken. Met de Fennek, Mercedes Benz, Bushmaster, op een quad of gewoon te voet.

Kaart van Mali

Door er veelvuldig op uit te trekken verzamelen de infanteristen en verkenners van 13 Infanteriebataljon en 42 Brigade Verkenningseskadron, die sinds april 2017 de inlichtingentaak op zich genomen hebben, inlichtingen in het kader van de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Naast deze taak krijgen de militairen geregeld andere opdrachten zoals het opsporen van geïmproviseerde explosieven.

Camera in de aanslag

Het is stil rond de missie in Mali, maar het werk dat onze militairen daar uitvoeren gaat gewoon door. Kapitein (reservist) Evert-Jan Daniels werkt normaal gesproken als professioneel fotograaf, maar dient momenteel zes maanden in Mali als public affairs officer. Tussen de bedrijven door grijpt hij waar hij kan zijn kans om de missie in beeld vast te leggen. In onderstaande fotoreeks probeert hij de essentie van het werk dat de langeafstandsverkenners in Mali doen weer te geven. Zie hier het resultaat.