05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

Kades vol spektakel tijdens Marinedagen

Tekst tweede luitenant Bianca Brasser
Foto Keesnan Dogger

Men neme: mariniers in actie, marineschepen die toegankelijk zijn voor iedereen en een zeemansorkest op de achtergrond. En voilà de ingrediënten voor de Marinedagen zijn compleet. Zo’n 350.000 mensen kwamen afgelopen weekend op dit 3-daagse spektakel in Den Helder af. Benieuwd wat zich allemaal op de kades afspeelde, bekijk dan de foto hieronder.

Klik voor een greep uit de activiteiten op de kruisjes in de foto. 

Sail Den Helder

Naast moderne marineschepen lagen dit jaar authentieke zeilschepen aan de kades van de Nieuwe Haven. Dit jaar vond Sail Den Helder namelijk gelijktijdig plaats met de Marinedagen. Dus niet alleen de hypermoderne fregatten, maar ook historische Tall Ships uit verre continenten en schepen van de Federatie Varend Erfgoed waren te bewonderen. Vrijdag en zaterdag genoten bezoekers van een Sail vuurwerkshow. Zondagmiddag verlieten de historische schepen Den Helder.

Publiekstrekker Zr.Ms. Karel Doorman

Grootste schip van de marine, Zr.Ms Karel Doorman was een populaire attractie tijdens de Marinedagen. Tienduizenden bezoekers stapten aan boord van het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip. Zij namen een kijkje op het schip, dat de meesten alleen van het journaal kenden. De brug van de Doorman bood een weids uitzicht over de haven.

Actie op het water

Hoe worden drugssmokkelaars in de kraag gevat? En hoe versla je piraten op een koopvaardijschip? Bezoekers zagen dit voor hun neus gebeuren tijdens verschillende demonstraties op het water. Hierbij kwam onder meer het Korps Mariniers in actie. Met landingsvaartuigen, rookbommen en losse flodders lieten zij zien hoe je aan land gaat in vijandelijke gebied.

Basketballen op marineschip

Op het dek van Zr.Ms. Rotterdam speelden bezoekers een potje basketbal. Op de plek waar normaal 2 helikopters landen, lag nu een knalrood basketbalveld. Ook game-fanaten haalden op het amfibisch transportschip hun hart op. Lasergamen, E-gamen of racen in een Formule 1-simulator, het kon hier allemaal.

Compound van de Mariniers

Wie graag actief bezig was, kon terecht op het terrein van het Korps Mariniers. Skiën, tokkelen of zo snel mogelijk omhoog in de klimtoren. Wie durfde, waagde een poging met droge voeten aan het einde van de hindernisbaan te komen. Dat lukte niet iedereen. Met name de volwassenen wisten niet altijd even soepel met een touw naar de overkant van een bak water te komen.