Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Lintjesregen bij Defensie

“Allereerst Kapitein-ter-zee-arts Blom, mag ik u verzoeken? Als ik kijk naar uw staat van dienst, dan vallen een aantal dingen op, maar één ding staat centraal en dat is het helpen van mensen. U dit doet niet alleen als arts, maar ook veelvuldig buiten uw vakgebied. Sterker nog: uw hele gezin zet zich in om anderen te helpen. Als crisisopvang voor pleegkinderen. Zo bijzonder!”

Op deze manier begon de uitreiking van koninklijke onderscheidingen vorige week op het ministerie van Defensie. Kapitein-ter-zee-arts Remco Blom, in het dagelijks leven commandant van het Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf was de eerste die in het zonnetje werd gezet. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert stond bij ieder van de te decoreren Defensiemedewerkers stil en speldde na haar introductie de betreffende onderscheiding op. Dat deed ze 9 keer. In totaal kregen echter 21 Defensiemedewerkers een koninklijke onderscheiding. 

Draag uw lintje met trots

"Dragers van deze Koninklijke onderscheiding zijn in feite gewone mensen met een bijzondere inzet en vaak een ongekende betrokkenheid bij mens en maatschappij. Zij hebben hun daden zodanig laten spreken dat Zijne Majesteit hen daarvoor wil eren. En de waarde van deze dag is dat wij die bijzondere prestaties, in alle openbaarheid markeren en daarmee onze erkenning.", aldus de minister "Uw inzet symboliseert de kracht van de Nederlandse samenleving. Samen de schouders eronder. Een stap verder zetten dan er van je verwacht mag worden. Dit is wat Nederland sterk maakt. Uw inzet is opgevallen. Uw inzet heeft het verschil gemaakt. Draag uw lintje met trots, geniet er van, het komt u zeer toe!"
 
De bewindsvrouw bracht in herinnering dat het toekennen van een koninklijke onderscheiding een oude traditie is die teruggaat tot ver in de 19e eeuw. "Van oudsher vindt dit staatsritueel plaats op of rond de verjaardag van de regerende vorst of vorstin. En dan met name sinds de oprichting van de Orde van Oranje-Nassau in 1892, deze aprilmaand precies 125 jaar geleden!", vertelde zij. Hennis noemde het een eer de onderscheidingen te mogen opspelden. 

De gedecoreerden

De volgende (oud-)personeelsleden kregen de onderscheiding op het ministerie. Zij werden benoemd tot:

 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
Kapitein-ter-zee-arts R. W. Blom, kapitein-luitenant-ter-zee W.A. Kramer, luitenant-kolonel F.J. Kappen, adjudant-onderofficier operationele dienst operaties J.M. Lemmen.
 
Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
De heer E. den Hertog.
 
Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
De adjudanten-onderofficier J.H.A. Jaminon en A.A. van Eldik.