“Laten we onze vrijheid recht doen. Die vrijheid geeft ons kleur”.

Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert bij de Ravensbrückherdenking in Amsterdam. Van mei 1939 tot en met april 1945 telde het concentratiekamp ten noorden van Berlijn meer dan 150.000 gevangenen.  “Voornamelijk vrouwen. Vrouwen van alle kleuren, van alle standen, van alle nationaliteiten. Ook Nederlandse vrouwen. Dappere vrouwen! Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen zij grote risico’s. Door het opvangen van onderduikers. Of in het verzet.”

Ravensbrück heeft voor Hennis persoonlijke betekenis. Haar overgrootmoeder Johanna Nouwen-De Mooij wordt, nadat ze in Amsterdam gevangen is genomen, in de herfst van 1944 overgeplaatst naar Ravensbrück. Ze overlijdt daar op 30 december 1944. Hennis hoopt vanuit de grond van haar hart dat haar overgrootmoeder de onderlinge liefde die de gevangenen op de been hield, heeft ervaren.  “Dit deden zij door om te zien naar elkaar. Door humor, inventiviteit en creativiteit. Bij alle bijzondere verhalen over hoop en warmte denk ik dus ook even terug aan mijn overgrootmoeder. ”

Pal staan voor vrijheid
De minister wees op het feit dat heel veel mensen vrijheid na de oorlogsjaren vanzelfsprekend zijn gaan vinden. “Dat is het niet. Ook vandaag worden grenzen overschreden waarvan je eigenlijk hoopt dat ze op een dag niet meer hoeven te worden bewaakt. Tegen beter weten in. Dat is wel duidelijk. Pal staan voor de vrijheid die ons zo lief is! Dat is dan ook het devies.”

Nederlandse hulp na aanslag in Afghanistan

Na een aanval van de Taliban onlangs op een basis van het Afghaanse leger in de noordelijke provincie Balkh hebben 3 aanwezige Nederlandse militairen medische steun verleend aan hun Afghaanse collega’s.

De Nederlanders waren aanwezig als Medisch Team ter ondersteuning van militairen van de NAVO-missie Resolute Support. De 3 Nederlandse militairen zijn zelf niet in gevaar geweest. Zij verbleven op een extra beveiligd deel van de basis.

Hoog bezoek
Kort voor de aanval in Balkh hadden minister Hennis en CDS generaal Middendorp Afghanistan bezocht. Ze waren te gast bij Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif, waar ze bijgepraat werden over de Nederlandse inzet en de ontwikkelingen in het land. Ook bezochten ze Kabul. De minister waarschuwde ervoor dat er niet teveel met een westerse bril naar de situatie in Afghanistan wordt gekeken. “De Afghanen dragen pas sinds 2015 de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen veiligheid, maar daar hebben ze onze hulp nog langer bij nodig. Een veiliger en stabieler Afghanistan is in ons aller belang.”

Landmachtdagen in aantocht

Ook dit jaar vinden er weer Landmachtdagen plaats. Van 8 tot met 13 mei presenteert ons grootste krijgsmachtdeel zich op tal van plaatsen. Dat gebeurt via het beproefde recept. Zo bezoeken militairen, basisscholen in het hele land om de leerlingen uit groep 7 en 8 te vertellen over hun werk voor vrede en veiligheid. Op zaterdag 13 mei trekken militairen massaal het land in om het publiek te laten zien waar de landmacht voor staat. Geïnteresseerden kunnen vanaf 10 uur op 11 plaatsen kijken naar demonstraties, tentoongesteld materiaal en in gesprek gaan met de militairen. Maar de bezoekers kunnen zelf ook in actie komen, bijvoorbeeld op de klimtoren. Op zaterdag is de landmacht aanwezig in Almere, Eindhoven, Enschede, Groningen, Havelte, Heerenveen, Heerhugowaard, Rotterdam, Utrecht, Weert en Zutphen. De toegang is uiteraard gratis. Meer informatie via https://www.defensie.nl/onderwerpen/landmachtdagen

Heli's allemaal thuis

Nadat eerder de beide Apaches en de eerste twee Chinooks al van Mali naar Nederland waren overgevlogen, keerde ook de laatste CH-47 helikopter terug naar Nederland. Ook deze Chinook kreeg een lift van een C-17 Globemaster transportvliegtuig. Fotograaf sergeant-majoor Maartje Roos legde vast hoe de heli in het gigantische laadruim van de C-17 verdween voor de vlucht naar Woensdrecht. Het blijft een bijzonder gezicht. In de nieuwe uitgave van de Vliegende Hollander die morgen verschijnt (https://magazines.defensie.nl/vliegendehollander) een uitgebreide reportage over de bijzondere transportvlucht.