05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

PTSS’er Erik Krikke’s ‘Operatie Geslaagd’

Tekst Djenna Perreijn
Foto Korporaal Jasper Verolme

Alle puzzelstukjes op hun plaats

Erik Krikke

‘Welkom op het meest beschoten kamp van Afghanistan’. Erik Krikke (39) weet het nog als de dag van gisteren: zijn uitzending naar Kandahar, 2007. Naarmate de dagen vorderden, drongen de raketinslagen, rode plastic zakken medisch afval en gewonde kinderen zijn professionele pantser binnen. De operatieassistent nam alles mee naar huis. Hij krijgt nachtmerries, maar houdt zijn mond. Pas in 2013 zoekt hij hulp voor zijn posttraumatische stressstoornis. 10 jaar na dato doet hij zijn verhaal in de theatervoorstelling ‘Operatie Geslaagd’. 

“Het was warm en druk.” Meer wilde Krikke terug in Nederland niet kwijt als naar zijn uitzending werd gevraagd. Het groot is het contrast met toen. Op het podium neemt hij zijn publiek mee naar het moment dat hij hoort dat hij op missie gaat. “Hoe ga ik in godsnaam mijn vrouw en kinderen vertellen dat ik de hele zomer weg ben. Zijn verhaal delen, is onderdeel van de verwerking. Een band ondersteunt zijn herinneringen met nummers die hem terugbrengen naar Afghanistan. ‘Fix You’ van Coldplay bijvoorbeeld, draaiden we vaak in de operatiekamer. Bij elke repetitie en voorstelling schiet 1 van ons wel vol. Voor mij is dit nog steeds keiharde therapie”, legt hij na de show uit. 

De herinneringen van Erik Krikke zijn in de voorstelling verweven met muziek. Zijn band Silhouette speelt bekende nummers.

Aandacht

Commandant van de Defensie Gezondheidszorg Organisatie brigadegeneraal-arts Johan de Graaf snapt wel dat het optreden -  als aanvulling op Krikke’s therapie - goed werkt. “Maar dat wil niet meteen zeggen dat theater en muziek voor iedereen oplossing bieden. Verwerking kan overal in zitten: praten met je naasten, sporten of een reis maken. Andere hulpmogelijkheden ziet De Graaf ook in peergroups. “De hulp is gelaagd. Ook buddy support is ontzettend waardevol: een luisterend oor, een hand op je schouder en een kop thee of een biertje erbij. Op die manier vind je herkenning bij elkaar. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Door contact met elkaar én met de organisatie kunnen we ook aandacht geven aan positieve aspecten van je ervaring, zoals trots en zingeving." 

Erik Krikke neemt het publiek mee in zijn herinneringen. Om dat uit te beelden, draagt hij zijn uniform als hij het over Afghanistan heeft. En draagt hij burgerkleding als hij over de tijd na zijn uitzending vertelt.

Pieper

Tijdens Krikke’s eerste dagen in het zuiden van Afghanistan komen patiënten aan de lopende band binnen. De operatieassistent en zijn chirurgisch team maken lange dagen. “Ik weet nog dat ik een keer 24 uur verlof had,” vertelt hij op het podium. “Ik plofte op een bank neer met een stapel oude tijdschriften en een trede waterflesjes. Toen ging mijn pieper af. Nee hé. Meerdere gewonden: ik haastte mij terug naar het militair ziekenhuis.” 

Zorg

6 jaar na zijn traumatische uitzending zocht Krikke hulp bij het Veteraneninstituut. “Er stond direct een maatschappelijk werker op de stoep. Door te praten kwam alle ellende omhoog.” ‘Ik wil dood’, stelt Krikke ten overstaande van zijn publiek. Toen hij op het punt stond uit het leven te stappen, belde hij Bas, zijn beste vriend. ‘Mooi dat je even belt’, reageerde hij nuchter, waarna hij hem uren aan de telefoon houdt. Krikke: “Bas heeft mijn leven gered. Ik hoor klachten over de (na)zorg van Defensie, maar mijn ervaring is heel positief. Ik hoefde maar 1 keer mijn hand uit te steken en die werd direct gepakt. De hulpmogelijkheden zijn er. Maar je moet erom vragen.”
Brigadegeneraal-arts De Graaf kent de klachten over slechte nazorg. Hoewel een meerderheid van de ervaringen goed zijn. “Er zijn mensen die zich onbegrepen voelen of slecht geholpen, terwijl we een goed zorgmodel en dito professionals hebben. Daar is ruimte om te verbeteren. Waar we aan moeten werken, is het bereiken van álle mensen die onze zorg, erkenning en waardering nodig hebben. Een betere verbinding met (postactieve) veteranen krijgen we door nauwer contact met het Veteraneninstituut en het Zorgloket te houden. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze zonder drempels hulp kunnen krijgen en wij en hen zonder waardeoordeel ontvangen.”

Op het podium ligt een berg rode plastic zakken met daarin medisch afval. “Die rode zakken nam ik in mijn hoofd mee naar huis.”
Als de violist solo Amazing Grace speelt, klinken vanuit het publiek emotionele reacties.

Weggeveegd

Op het whiteboard bekijkt Krikke de opdracht: 6 gewonde Canadese collega’s zijn in aantocht. Ze reden met een patrouillevoertuig op een bermbom. “Dan komt de commandant zijn kantoor uit en maakt van de 6, 4 gewonden. 2 jongens hebben het niet gehaald.” Krikke wacht. ”De commandant loopt opnieuw naar het whiteboard: er komen niet 4, maar 2 gewonden. Zichtbaar tien 10 jaar ouder loopt hij minuten later weer zijn kantoor uit om vervolgens de hele opdracht weg te vegen. “Niemand heeft het gehaald.”

Overweldigend

Na deze indrukwekkende herinnering zet de violist Amazing Grace in. In de zaal reageren mensen emotioneel. Voor wie bijstand nodig heeft, zitten 2 geestelijk verzorgers van het Veteranen Instituut klaar. Na afloop van de voorstelling staan mensen in de rij om Krikke een knuffel of een bemoedigende klap op de schouders te geven. “Ik brak even tijdens de voorstelling, ik herken me zo in zijn verhalen. Dat hij ermee naar buiten treedt, is geweldig”, vertelt een veteraan die in Libanon beide armen verloor. Krikke: “Ik ben dankbaar dat ik dit mag doen. Al is er maar één die ik hiermee help, dan vind ik het briljant. De reacties zijn overweldigend. Ik vraag me af of iemand het in de zaal heeft droog gehouden. Voor mij vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats.”

Voor meer informatie:

www.operatiegeslaagd.nl

Volgende speeldata van Erik Krikke zijn:

9-6-2017 Theater ’t Mozaïek te Wijchen
29-6-2017 Theater De Schalm te Veldhoven
9-9-2017 Theater De Schalm te Veldhoven
22-9-2017 Posthuis theater te Heerenveen
18-11-2017 Schouwburg Amphion te Doetinchem