Tekst LTZ 2OC Joost Margés
Foto SGT Hille Hillinga
Hoofddirecteur Personeel SBN Henk Itzig Heine met leeftijdsontslag
Het zijn roerige tijden. Op personeelsgebied spelen allerlei dossiers binnen Defensie. Het zo goed mogelijk dichten van AOW-gat, rechtszaken rond het gebruik van Chroom 6, stevige CAO-onderhandelingen en een verdere verbetering van het veteranenbeleid. Om er een paar te noemen. Als Hoofddirecteur Personeel (HDP) bevind je je dan op woelige baren, zo ervoer schout-bij-nacht Henk Itzig Heine. Hoewel zijn vertrek per 1 april zich al enige tijden aandiende, kwam het niet bijzonder gelegen.
Bepaald geen gemakkelijke dossiers bepaalden de toon de afgelopen jaren. Waar haalde Itzig Heine persoonlijk de energie vandaan? “Het was niet zo moeilijk om die energie te vinden, omdat ik wist voor wie ik het deed”, aldus de vlagofficier. “Aan de ene kant natuurlijk als werkgever, maar aan de andere kant voor het personeel. In de rol van werkgever heb ik willen bijdragen aan een verantwoord en betaalbaar personeelsbeleid. Maar met nog meer energie streefde ik naar optimale voorwaarden en regelingen voor het personeel, zodat mensen binnen een goed arbeidsklimaat hun werk konden doen. Daar heeft het personeel recht op.”
Nieuwe koers
Door het moment van vertrek moest de schout-bij-nacht de lijvige dossiers overdragen aan opvolger en ranggenoot Peter Reesink. “Natuurlijk had ik die dingen graag afgemaakt, zoals de CAO-onderhandelingen en zaken op het gebied van veteranenbeleid. Tegelijkertijd zagen collega’s, gesprekspartners en ik mijn functioneel leeftijdsontslag (FLO) al langere tijd aankomen. Persoonlijk vind ik het overigens best lastig om de krijgsmacht na 39 jaar te verlaten. Dit werk heeft een groot deel van je leven bepaald. Aan de andere kant biedt het mij nu ook kansen om in mijn leven een nieuwe koers in te slaan.”
Veel voldoening
Hoe kijkt de HDP terug op de 4 jaar dat hij de functie bekleedde? “Deze periode gaf veel voldoening. We hebben een constructieve relatie kunnen opbouwen met de vakbonden voor Defensiepersoneel en samen stappen gezet. Ik ben ervan overtuigd dat we Defensie met z’n allen verder hebben geholpen. Mijn opvolger gaat hier natuurlijk mee door. Wat ik hem mee zou willen geven? Zorg vooral goed voor de mensen; dat verdienen ze. En jonge mensen die nog niet zo lang bij Defensie werken, wil ik voorhouden: werken bij de krijgsmacht blijft machtig mooi. Het is uitdagend, avontuurlijk en leerzaam; we hebben een prachtig beroep. De verantwoordelijkheid die je binnen Defensie krijgt, maakt je snel volwassen én maakt een beter mens van je.”
‘Werken bij de krijgsmacht is uitdagend, avontuurlijk en leerzaam’
Onuitwisbare ervaringen
Aan 2 zaken houdt Itzig Heine de beste herinneringen over. “Om te beginnen de operationele plaatsingen, als Eerste Officier van het M-fregat Van Nes en als commandant van het zusterschip Van Galen. Daarna volgde nog het commando over het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr. Ms. Tromp, waarmee we op wereldreis gingen. Prachtig!”
Ook meerdere missies op het land maakten indruk op de schout-bij-nacht. “In Afghanistan in het bijzonder, waar ik commandant was van het Nederlandse contingent in Kandahar, in 2010. Vooral die uitzending heeft me veel meer opgeleverd dan gekost, in de vorm van goede vriendschappen en onuitwisbare ervaringen. Onder operationele omstandigheden is alles anders en intenser; dat is ook het mooie aan ons werk. Als ik nu bij mijn FLO terugkijk op 39 jaar Defensie en Koninklijke Marine, kan ik alleen maar zeggen: ‘Het is goed geweest’.”