Marechaussee met zelfstandig eskadron binnen KMA

De marechaussee heeft vanaf vandaag een eigen eskadron binnen de Koninklijke Militaire Academie (KMA). De eenheid van aspirant-officieren is deze week gereed gesteld.

Eerder groeide de Koninklijke Marechaussee van een onderdeel van het cadettenbataljon, naar een peloton KMar binnen het cadettenbataljon. De ontwikkeling naar een eskadron startte medio 2015 en is nu een feit. De groei komt door de grotere opleidingsbehoefte bij de marechaussee. De opleiding tot officier bij de marechaussee wordt al 3 jaar gegevenop de KMA. Op deze historische plek in Breda krijgt de militaire officiersvorming nadrukkelijk de aandacht.

Korps viert 75-jarig bestaan

Even weer ‘commandolucht’ opsnuiven en sterke verhalen uitwisselen met de maten. Onlangs kwamen 3.000 (oud-)commando’s in Roosendaal bij elkaar om het 75-jarige bestaan van het Korps Commandotroepen (KCT) te vieren.

Het was absoluut geen ‘commandoweer’. In de volle zon marcheerden de reünisten en commando’s in actieve dienst door het centrum van Roosendaal. Na het door Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen afgenomen defilé liep het gezelschap naar de thuisbasis: de Engelbrecht van Nassaukazerne. Daar genoten de oud-militairen vooral van het weerzien met de ‘brothers in arms’, met wie zij lief en leed deelden. Oud-sportinstructeur Jos Antens was blij verrast dat zijn records op hindernisbaan Hollandia en touwbaan Bloemendaal na 25 jaar nog niet zijn verbeterd.

De voormalige groene baretten bekeken ook nieuw materieel. Onder meer het voor operaties in moeilijk terrein ontworpen voertuig Vector was te zien. Ook de zogenoemde autonome valschermen en de razendsnelle boot Rigid Hull Inflatable Commando Craft en diverse helikopters oogstten veel bewondering.

Week van de teek

Met het voorjaar begint ook het tekenseizoen. Militairen op oefening doen er goed aan zichzelf en elkaar regelmatig te checken op teken. De beten van deze beestjes kunnen leiden tot de infectieziekte Lyme. Het is daarom belangrijk jezelf en anderen op tekenbeten te controleren. Hier wordt aandacht voor gevraagd in de Week van de Teek van 3-7 april.

Teken kunnen zich overal vastbijten, maar vooral in liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Kijk goed, gebruik eventueel een vergrootglas. Laat iemand anders controleren op de plekken die je zelf niet goed kunt zien of gebruik een spiegel. Controleer ook of er teken op je kleding zitten. Krijg je teken niet uit je kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.                                                                Preventieve maatregelen zijn onder meer het dragen van gepaste kleding en het gebruik van insectenafweermiddel. Toch gebeten door een teek? Verwijder hem dan zo snel mogelijk, zodat het risico op de ziekte van Lyme minimaal is.

Ziekteverwekkers
Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie, watje met zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert. Pak de teek met een tekentang of puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er langzaam uit. Als een stukje van de kop achterblijft, is dat ongevaarlijk. Gebruik je een andere tekenverwijderaar? Volg de gebruiksaanwijzing. Ontsmet vervolgens het beetwondje.

Kijk voor meer info op:  Commando DienstenCentra > Divisie Defensie Gezondheidszorg Organisatie > Actueel > Nieuws > 2017 > April 

Marineman bij de VN

Marineman op zetel VN

Kapitein-ter-zee Peter van den Berg is benoemd tot  militair adviseur bij de Permanente Vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in New York. Hij kreeg bij gelijke datum de rang van commandeur. Het gaat om een tijdelijke functie die voortvloeit uit de zetel van Nederland in de VN Veiligheidsraad in 2018.

Van den Berg trad in 1980 in dienst bij de Koninklijke Marine. Voor zijn opleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine studeerde hij operationele analyse en wiskundige strategieën aan de Technische Universiteit Delft. Aansluitend vervulde hij diverse operationele functies aan boord van een groot aantal marineschepen, afgewisseld met functies in het onderwijs. In 1995 doorliep hij de Hogere Krijgskundige en Algemene Vorming, waarna hij een tweetal functies vervulde bij de Directie Personeel Koninklijke Marine.