Reünie Afghanistan- en Indiëgangers

De Vereniging Veteranen Regiment van Heutsz organiseert op 17 mei een KNIL-reünie en herdenking te Bronbeek. Twee dagen later wordt op de Oranjekazerne een reünie georganiseerd voor militairen die gediend hebben tijdens ISAF 2 en 5 (Van Heutszpersoneel en toegevoegd personeel). Meer informatie op www.vvrvh.nl.

Flitsende oefening

Binnen 48 uur paraat zijn om over de weg, per trein of per vliegtuig te vertrekken, voorzien van alles wat zij nodig hebben om het meerdere dagen uit te houden in inzetgebied. Dat is waar de mariniers van 11 Raiding Squadron uit Doorn klaar voor moeten zijn nu zij een jaar lang deel uit maken van de Very High Readiness Joint Task Force. Deze ‘flitsmacht’ is de snelst inzetbare eenheid van de NATO Response Force. Tijdens Noble Jump 1, een zogenoemde alarmeringsoefening, oefenden de NAVO de alertheid en het vermogen van de eenheid om snel te reageren op dreigingen, bijvoorbeeld op de oostflank van het verdragsgebied. 

Vliegend pompstation

Meer dan 2,6 miljoen pond. Die hoeveelheid brandstof pompte de KDC-10 in 6 weken naar bewapende vliegtuigen van de anti-ISIS-coalitie. Gisteren maakte het Nederlandse tankertoestel zijn laatste vlucht boven Irak en Oost-Syrië. Het ‘vliegende pompstation’ vloog vanaf luchtmachtbasis Al Mubarak in Koeweit 32 Air-to-air-refueling missies van gemiddeld 6 uur. Het gaf daarbij in vastgestelde delen van het luchtruim boven Irak en Oost-Syrië kerosine aan 189 vliegtuigen, voornamelijk Amerikaanse F-15’s.

Heldenlegpenning voor luitenant

Tweede luitenant Ewout Sijl van 432 Herstelpeloton ontving op 20 maart in Steenwijk de Bronzen Legpenning van het Carnegie Heldenfonds.

Met gevaar voor eigen leven redde de landmachtmilitair in juli 2015 in Turkije een Engelse badgast van de verdrinkingsdood. Reagerend op noodkreten van mevrouw Reynard wist Sijl haar man naar de wal te brengen. Daar alarmeerde hij de hulpdiensten. Voor de medailleuitreiking waren de Reynards speciaal overgekomen vanuit Engeland. 

In Mali ingezette Chinooks bijna allemaal weer thuis

De 2e van 3 in Mali ingezette Chinooks is weer thuis. Donderdag 23 maart kwam de transporthelikopter op Vliegbasis Gilze-Rijen uit het vrachtruim van een C-17-transportvliegtuig rollen.
De Chinooks vlogen in Mali voor de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Duitsland heeft de taken van de transporthelikopters inmiddels overgenomen. Het gaat om troepenverplaatsingen, materieeltransporten en medische evacuaties.
De 1e Chinook arriveerde 16 maart al in Nederland, de laatste volgt naar verwachting medio april. Nederland leverde tot januari van dit jaar ook 4 Apache-gevechtshelikopters. Deze toestellen verzamelden inlichtingen vanuit de lucht en beschermden grondtroepen. De Nederlandse bijdrage aan Minusma loopt eind dit jaar helemaal af.

Oude Vlielandse drenkelingen opgegraven

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht heeft op de algemene begraafplaats van Oost-Vlieland de stoffelijke resten van 17 onbekende drenkelingen opgegraven. Het betreft lichamen die op Vlieland zijn aangespoeld vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog. Doel was om door middel van antropologisch onderzoek en DNA-onderzoek de identiteit van deze onbekende doden vast te stellen.
De begraafplaats was voor de duur van de werkzaamheden gesloten. Op het voor het publiek afgeschermde gedeelte werden, in tenten,  twee mobiele identificatiestations ingericht. Na de opgraving van de stoffelijke resten werden deze naar een van de identificatiestations overgebracht, waar biologische profielen werden opgesteld (leeftijd, lengte, geslacht, verwondingen, ziektebeelden, gebit, bijzonderheden). Ook werd gezocht naar eventueel aanwezige kledingresten, schoeisel of persoonlijke bezittingen. Na het afnemen van DNA-monsters zijn de stoffelijke resten opnieuw gekist en teruggeplaatst in de oorspronkelijke graven.