Tekst Evert Brouwer
Foto John van Helvert
Dit weekeinde stapt Max Verstappen voor de eerste Grand Prix in zijn bolide. Zonder ook maar daadwerkelijk op het parcours te zijn geweest, heeft de Nederlandse coureur elke bocht, chicane en recht stuk al talloze malen gereden in een beschermde omgeving. Hoe? In een simulator, die tegenwoordig de realiteit akelig nauwkeurig benadert. Gisteren spraken zo'n 350 specialisten van Defensie over de inzet van simulatoren bij de krijgsmacht. “De echte en de virtuele wereld gaan steeds meer door elkaar lopen”, voorspelt organisator Henk van Es van het Joint IV Commando.
De operationele commando's bij Defensie moeten daarom nog meer gaan samenwerken om het beste resultaat te halen. Daarbij dient er een balans te zijn tussen wat we zelf doen en wat het bedrijfsleven kan bijdragen.
Met die woorden opende de plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten, schout-bij-nacht Rob Kramer, de tweede editie van het Defensie Simulator Symposium. “Als je op grond van de kleur van je pak vindt dat jij de waarheid in pacht hebt, komt er helemaal niets van. We kunnen elkaar versterken, zonder af te doen aan het soms specifieke karakter van een simulator.”
Netwerken
Na de landmacht, vorig jaar in Amersfoort, was nu de marine in Den Helder aan de beurt om gastheer te zijn van de conventie. Zo'n 350 militairen en burgers die zich bezighouden met – de ontwikkeling van - simulatoren kwamen op het evenement af. Netwerken, kennis en ervaringen delen en filosoferen over de toekomst, zo benoemde Kramer de betekenis van het symposium. Er was dit keer gekozen voor 4 hoofdthema's: maritieme simulaties, van behoefte tot gebruik, hoe leidt samenwerking tot succes en architectuur en technologie.
FSSS
Een project dat alle 4 thema's in zich heeft, is de Fast Small Ship Simulator. Hiervoor zijn door Defensie, kennisinstituten en het bedrijfsleven de nieuwste technieken ingebracht om de fysieke belasting voor mens, materieel en milieu terug te dringen. “Defensie, industrie en kenniscentra zijn er nu 3 jaar mee bezig. Voor we alle eisen en wensen op een lijn hebben is al tijd nodig. In mei komt de simulator naar Den Helder om gebruikerservaring op te doen”, zei innovatiemanager Karin van Bodegraven van de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie. “Daarna gaan we weer verder ontwikkelen.”
Mislukking
Het is dus soms een kwestie van lange adem voor een idee tot daadwerkelijke ontwikkeling komt. “We moeten ook niet bang zijn voor mislukkingen, daar leren we juist heel veel van”, zo onderstreepte een aantal sprekers.
Het Defensie Simulator Symposium staat ook voor volgend jaar op de agenda, als de Koninklijke Luchtmacht gastheer is. Na die derde editie komt een evaluatie om te kijken welk effect dit evenement heeft.