Boksende soldaat naar huis

De enige militair die Defensie vertegenwoordigt op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro heeft het helaas niet ver gebracht. Soldaat-1 Pieter Müllenberg wist zich naar de achtste finale te knokken, maar moest het daar afleggen tegen Tejmoer Mammadov uit Azerbeidjan. 

Müllenberg, tweede bij het EK van 2013 en 2015, versloeg in de eerste ronde de Iraniër  Ehsan Rouzbahani. Nu de 28-jarige ‘halfzwaargewicht’ het afgelegd heeft tegen Mammadov zijn de ogen van boksminnend Nederland gericht op Nouchka Fontijn. De Europees kampioene is direct geplaatst voor de kwartfinales, die binnenkort worden afgewerkt.

Het is de eerste keer in 24 jaar dat Nederlandse boksers hun opwachting op de Spelen maakten. Orhan Delibas en Arnold Vanderlyde veroverden in 1992 olympische medailles tijdens de Spelen in Barcelona. 

Nederlandse leiding piratenjacht

Sinds commandeur René Luyckx op 7 augustus in Djibouti het commando overnam, wordt het internationale Europese vlootverband voor antipiraterijmissie Atalanta vanaf Zr. Ms. Tromp geleid.

Aan Luyckx de taak de succesvolle inzet van de internationale vloot in de wateren rond Somalië voort te zetten. Er zijn namelijk al 3,5 jaar geen kapingen meer geweest. Waar in 2009 piraten nog 163 schepen aanvielen, waarvan 46 met succes, en in 2010 zelfs sprake was van 174 aanvallen, waarvan 47 succesvol, werd hierna een dalende lijn ingezet. In 2011 vielen, ondanks 176 pogingen,  ‘maar’ 25 schepen in handen van zeerovers en in 2012 liep het aantal geslaagde kapingen nog verder terug. Dat jaar vielen zeerovers 35 schepen aan en waren maar 4 keer succesvol.

Sinds 2013 is het piraten niet meer gelukt schepen te kapen. Het gevaar is echter nog niet geweken, want zolang er op het land geen stabiliteit is, blijft het nodig schepen te beschermen. Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Tromp vertrok met dit doel op 20 juli naar het zeegebied rond Oost-Afrika. Het fregat is de komende 4 maanden stafschip en keert daarna terug naar Den Helder. Voor de taak heeft het schip een NH90-helikopter aan boord, een boardingteam en een reanimatieteam. 

Geen zomerreces voor EOD

Waar voor veel eenheden de zomermaanden synoniem zijn voor rust, is voor de  Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) niets minder waar. De 'bommenexperts' maakten deze week meer dan 20 explosieven onschadelijk, voornamelijk uit de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijks krijgt de EOD zo'n 2000 meldingen te verwerken van conventionele (traditionele) explosieven en diverse meldingen van verdachte pakketjes en geïmproviseerde explosieven. Onlangs nog werd de dienst ingeschakeld door de vader van een 14-jarige jongen die na een middagje zoeken met zijn metaaldetector een verroeste handgranaat mee naar huis had genomen.

Blauwhelmen gewond en gedood in Mali

In het noorden van Mali is een VN-militair door een bermbom om het leven gekomen. Vier anderen raakten gewond. Alle slachtoffers komen volgens de VN uit Tsjaad. Hun voertuig reed in de regio Kidal op een bermbom. Er was ook een aanval op een VN-voertuig bij het VN-kamp in Kidal, maar daarbij vielen geen slachtoffers. De aanslag is nog niet opgeëist.

Onder bescherming van een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter voerde een Nederlandse Chinook-transporthelikopter de medische evacuatie uit. Verder begeleidden beide toestellen een konvooi en zorgden voor de bevoorrading van de Special Operaties Land and Task Group. 

Nederlanders
In Mali zijn al meer dan 100 VN-militairen om het leven gekomen sinds het begin van de missie Minusma in 2013. Vorige maand kwamen twee Nederlandse militairen om bij een oefening toen een mortiergranaat ontplofte.