Tekst Henny de Boer
Foto Jasper Verolme

“Zr.Ms. Karel Doorman is één brok techniek”

Wat kan ik met mijn studie doen bij Defensie? Welke opleiding moet ik nog volgen en wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Technisch geschoolde studenten konden onlangs al hun vragen kwijt op het Tech Talent Event in Den Helder. Het evenement speelde zich af op Zr. Ms. Karel Doorman, het grootste schip van de marine.

Defensie is hard op zoek naar officieren techniek en heeft 48 vacatures in de aanbieding. Ook zijn er tientallen burgerfuncties beschikbaar, vooral op het gebied van techniek. Maar hoogopgeleide technici zijn schaars en technische studenten denken niet direct aan Defensie als potentiële werkgever. Vandaar dat er een speciale wervingsdag was opgezet.

Premie

Defensie zoekt onder anderen officieren bouwtechniek, ICT en technische dienst. Bij deze functies gaat technische kennis hand in hand met militaire vaardigheden en leiderschap. Als officier bouwtechniek bij de Koninklijke Landmacht bijvoorbeeld sta je na een interne opleiding van anderhalf jaar op de Koninklijke Militaire Academie in Breda aan het hoofd van 45 militaire ‘bouwvakkers’ van de genie. Een deel van de militaire functies is extra aantrekkelijk gemaakt met een premie bovenop het salaris.

Op de Karel Doorman konden de HBO- en WO-studenten zich vergapen aan het logistieke ondersteuningsschip met de nieuwste technische snufjes. Ook stonden er een Fennek-verkenningsvoertuig en een snelle motorboot van het type FRISC in de hangar om de techniek bij Defensie tastbaar te maken.

Een brok techniek

“De wervingsdag is op de Karel Doorman om belangstellenden vanuit het hart van de organisatie te laten voelen wat het inhoudt om bij Defensie te werken. Enthousiaste werknemers vertellen hier hun verhaal in een technische omgeving“, zegt kapitein-luitenant-ter-zee Klaartje van der Kamp-Schellekens, hoofd Werving. “Het schip alleen al is een brok techniek.”

Er kwamen 117 studenten op de dag af. Behalve een rondleiding over het schip, waren er presentaties van Defensiepersoneel uit de hele krijgsmacht. De opzet wierp zijn vruchten af: tijdens het evenement solliciteerden meteen 14 mensen. “Voor ons is een wervingsdag geslaagd als tussen de 10 en 15 procent van de bezoekers solliciteren. Dus deze dag is nu al een succes“, zegt luchtmachtkapitein Albert van Dam. „Het percentage loopt zeker nog op, omdat we belangstellenden hierna nog benaderen.”

Landmachtomgeving

De meeste mensen solliciteerden bij de Koninklijke Marine. “Dat is logisch op de Karel Doorman“, vindt Van der Kamp-Schellekens. Maar de andere krijgsmachtonderdelen komen ook aan bod. “In oktober houden we het Tech Talent Event in een echte landmachtomgeving. In Schaarsbergen bij 11 Luchtmobiele Brigade.”

Jennie de Vries (24). "Ik zit in het 1ste jaar van de master Systems Engineering, Policy Analysis & Management aan de Technische Universiteit Delft. Bij mijn studie leer je een vertaalslag maken tussen techniek en bestuur, bijvoorbeeld bij grote bouwprojecten. Ik ben me aan het oriënteren op een afstudeerproject en functie bij Defensie. Het lijkt me heel leuk om daar te werken, omdat je als officier techniek meteen een leidinggevende rol krijgt. Ook spreekt het me aan dat je voor een nuttig doel werkt – vrede en veiligheid – en dat je fysiek bezig bent. Zaken die me aan het twijfelen brengen, zijn het feit dat je weer een opleiding moet volgen en dat je niet weet waar je wordt geplaatst."

Jurjen Vos (20). "Ik zit in het laatste jaar van de HBO-studie Technische Bedrijfskunde aan het Windesheim in Zwolle. Ik hoorde over het Tech Talent Event via de radio en ben hier om informatie te zoeken over werken bij Defensie. Ik zoek een officiersfunctie. Ik weet nog niet zeker of ik bij Defensie aan de slag wil, dat hangt af van wat er nog meer is. Ik hoef niet meteen op kantoor te zitten en de combinatie van werken en leren lijkt me wel wat. Áls ik bij Defensie ga werken, ga ik voor de landmacht. Dan ben je altijd op de grond, buiten. Ik ben niet zo’n vaarder. Ik houd van bezig zijn, actie en zoek een baan waarbij geen dag hetzelfde is."

Robin Stammes (24). "Ik volg de HBO-studie werktuigbouwkunde. Die is zo ontzettend breed, dat ik nog weinig idee heb van wat ik wil en kan. Defensie is eerder op mijn pad gekomen tijdens een carrièrebeurs. Ik vraag me af wat voor soort technicus je precies wordt bij Defensie. Ik wil geen simpele ziel achter een machine worden. Ik wil graag een leidende functie in combinatie met technisch handwerk. Uitzendingen zijn voor mij geen optie, want ik ben familiegericht en wil geen trouwerijen en verjaardagen missen. Dus is er als burger wellicht een mogelijkheid. Ik twijfel tussen de luchtmacht en de landmacht. Hier kan ik uitzoeken wat ze werktuigbouwkundigen te bieden hebben. Ik heb gehoord dat de cultuur bij de luchtvaart wat informeler is. Dat spreekt me aan."