01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Nieuws in Beeld

Legitimeren op Lesbos

Met de sterke toename van het aantal asielaanvragen in Europa blijft goede registratie van asielzoekers belangrijk. Met de inzet van een 2e Border Security Team helpt Nederland op het eiland Lesbos de Grieken om migranten te screenen, identificeren en registreren. Het team telt 55 personen van de marechaussee, landmacht, de Nationale Politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Stemmen kan nog!

Nee, niet over het handelsverdrag met Oekraïne. Maar wel over welk museum de BankGiro Loterij Museumprijs verdient. Het Nationaal Militair Museum in Soest is nog 1 van de 3 kanshebbers en daarmee in de race voor de 100.000 euro. Andere kandidaten zijn het Nationaal Monument Kamp Vught en het Verzetsmuseum in Amsterdam. Tot en met 26 april kan nog worden gestemd via www.museumprijs.nl . 

Even Apeldoorn bellen?

Het grootste marineschip, Zr.Ms. Karel Doorman, is kapot. 1 van de 2 hoofdelektromotoren heeft schade opgelopen en moet worden vervangen. Zoals het er nu uitziet, kost dat ongeveer 8 maanden. De ellende ontstond in maart op zee. Op dit moment wordt onderzocht hoe die kon gebeuren. Ook bekijkt Defensie of de Karel Doorman met 1 hoofdelektromotor een deel van het geplande vaarprogramma kan uitvoeren. De kolos is pas een jaar in de vaart. 

Nederland in de bres voor Peshmerga

Nederland schiet de Koerdische Peshmerga in Noord-Irak opnieuw te hulp. Een Mobile Support Team (MST) is sinds kort in het gebied om haar strijders onder meer schiet- en medische lessen te geven. Peshmerga-strijders zijn een belangrijke schakel in de strijd tegen ISIS in Irak. Het Ministry of Peshmerga wil trainingsteams die niet op een vaste stek oefenen, zoals nu gebeurt. Door een mobiele ploeg te sturen komt ons land tegemoet aan die wens.