Tekst Andre Twigt
Foto SM Gerben van Es

Van peace keeping naar staal op staal

Niet alleen marine en luchtmacht, maar ook de landmacht nam deel aan NAVO-oefening Cold Reponse. 43 BrigadeVerkenningseskadron, het Vuursteun Commando en 43 Herstelcompagnie hielden zich in Midden-Noorwegen wekenlang staande bij temperaturen van soms ver onder het vriespunt. De strijd kende een klassiek scenario: staal op staal. 

​Dat de Noren bij herhaling hun waardering uitspraken over de Nederlandse deelname was niet zo vreemd. Met een fikse afvaardiging vloot en mariniers - dobberend voor de kust - en landmachteenheden direct onder hun handbereik, was ons land een van de grootste spelers. Het materieel dat Defensie op de mat bracht, was ook nog eens van hoge kwaliteit, zo bleek.

Met hun toegepaste Fennek terreinvoertuigen voerde 43 Verkenningseskadron (BVE) uit Havelte over honderden kilometers bereden verkenningen uit. Daarbij hielden de machines zich perfect staande in de vaak niet overal vastgereden, rulle sneeuw. “Dat was tegen de verwachting in”, vertelt pelotonscommandant wachtmeester-1 Spiros. De Fennek is niet per definitie gemaakt voor gebruik in het Hoge Noorden. “Ook bij onze voorbereiding boven de poolcirkel hielden de wagens zich uitstekend.
5 pantserhouwitsers van het Vuursteun Commando uit 't Harde werden eveneens naar Noorwegen overgebracht. Dat geen enkele granaat de schietbuis verliet, maakte de bijdrage van de artillerie niet minder waardevol. Met hun bereik van 48 kilometer verschaften de stukken veel mogelijkheden voor vuursteun aan de Noorse Noordelijke Gemechaniseerde Brigade.
Ook hielpen de houwitsers geregeld de Nederlandse verkenningsploegen uit de brand. Dat gebeurde onder meer bij het bestrijden van een door Nederlandse en Amerikaanse mariniers ingezette landing op de Noorse kust. Behulpzaam hierbij waren 2 fire support teams van 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte. Die brachten de zeesoldaten met behulp van zware artilleriebarrages in de buurt van het plaatsje Sjoasen tot stoppen. Daarbij sneuvelde een aantal amfibische pantservoertuigen evenals de nodige wielvoertuigen. Leden van het Korps Commandotroepen uit Roosendaal deden heimelijk mee aan Cold Response.
Commandant 43 BVE majoor Laurens Reinders (midden) had eveneens waardering voor de niet aflatende inzet van de Nederlandse militairen. In het bijzonder voor zijn eigen verkenningsploegen en de fire support teams. "Beide zijn een doeltreffende, dodelijke combinatie gebleken." Dit tot grote vreugde van de Noorse brigadestaf. Die sprak over de accurate vijandmeldingen en de mogelijkheid van de huzaren de vijand diep in eigen gebied te 'slaan'.
Een afvaardiging van 43 Herstelcompagnie (ook uit Havelte) had het druk met het in bedrijf houden van de vele wiel- en rupsvoertuigen. De combinatie van lage temperaturen en intensief gebruik trok een wissel op vooral kachels en elektronica. Een 600 kN Buffel-bergingstank had een groot hydraulisch lek, dat door de rassleutelaars snel werd verholpen. De Fenneks van 43 BVE doorstonden Cold Reponse met slechts een kapotte standkachel en een defect aan een waarnemingsmiddel. De houwitsers deden het eveneens goed.
Aan de 2-jaarlijkse oefening Cold Response deed 15.000 man mee, afkomstig uit 14 landen. De grootste speler waren met 3.500 man de Verenigde Staten. Cold Reponse begon precies een decennium geleden als een peace keeping/peace enforcing oefening, maar krijgt steeds meer trekjes van een klassieke 'staal-op-staal-training'. Dat komt vooral door de gespannen relatie met Rusland. Editie 2016 was de omvangrijkste ooit. Ook is de NAVO-oefening de grootste in zijn soort die dit jaar in Europa werd gehouden. Korporaal Wesley van de Peut van 43 Herstelcompagnie sleutelt aan een viertonner. Door de bank genomen doorstond het rollend materieel de vier weken kou vrij aardig.

Korporaal Wesley van de Peut van 43 Herstelcompagnie sleutelt aan een viertonner. Door de bank genomen doorstond het rollend materieel de vier weken kou vrij aardig.