Tekst LTZ 2OC Joost Margés
Foto SM Maartje Roos
Mariniers gaan los op Amerikaans Camp Lejeune
Het immense Camp Lejeune, in de Amerikaanse staat North-Carolina, heeft zo'n 45.000 Amerikaanse mariniers als vaste bewoners. De afgelopen weken én komende week herbergt het ook 140 Nederlanders. Zij zijn vooral afkomstig van het 32ste Raiding Squadron van het Korps Mariniers, geplaatst op Aruba. In 'the home of the expeditionary forces' voeren de specialisten 'Military Operations in Urban Terrain' uit en beoefenen zij 'riverine operations'.
Op het kamp met schier onbegrensde mogelijkheden kunnen de mariniers gebruikmaken van alle faciliteiten die op Aruba en in Nederland ontbreken of zeer schaars zijn, zoals complete oefendorpen in meerdere bouwstijlen. Ook krijgen ze steun in de vorm van oefenvijand, gespeeld door militairen van het United States Marine Corps (USMC), snuffel- en bijthonden alsmede een dozijn aan vervoermiddelen. Niet zozeer de trucks vallen op, als wel de CH-53 Super Stallion en Huey transporthelikopters, Cobra gevechtshelikopters en de 'hybride' Ospreys.
Levens redden
Commandant van het 32ste Raiding Squadron majoor der mariniers Roelof Docter vindt de gastvrijheid en ondersteuning van het USMC 'ongelooflijk'. “Het tekent de goede onderlinge verhouding met het USMC. De grootste eyeopener dezer dagen is de meerwaarde die zogenoemde 'enablers' bieden in een verstedelijkte omgeving. Zo maken we geïntegreerd gebruik van 'Joint Tactical Air Controllers' – die vliegtuigen naar doelen leiden –, het onbemande verkenningsvliegtuigje Raven en honden. Daarmee red je levens. We kunnen de vijand namelijk sneller opsporen en uitschakelen, ook in verstedelijkt gebied.”
Vuren vanaf het water
Buiten de bebouwing speelt de oefening zich vooral af op de talrijke (smalle) waterwegen van Camp Lejeune, dat aan de Atlantische Oceaan grenst. “Het is uniek dat we hier vanaf het water op landdoelen kunnen vuren”, vervolgt Docter. “Dat kunnen we als Korps Mariniers niet in Nederland. Ook niet op Aruba waar wij geplaatst zijn, maar dus wel een paar uur vliegen verderop. Daarmee is de keuze voor dit oefengebied ook heel logisch. Los daarvan blijft het voor ons wel 'living the dream', zoals collega-militairen van het USMC vaak roepen, als je vraagt hoe het gaat. Deze zomer zijn de rollen trouwens omgedraaid; dan komen eenheden van '2nd Recon USMC' naar Aruba om gebruik te maken van de - juist voor Amerikanen - unieke trainingsmogelijkheden.”