05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

'Living the Dream'

Tekst LTZ 2OC Joost Margés
Foto SM Maartje Roos

Mariniers gaan los op Amerikaans Camp Lejeune

Het immense Camp Lejeune, in de Amerikaanse staat North-Carolina, heeft zo'n 45.000 Amerikaanse mariniers als vaste bewoners. De afgelopen weken én komende week herbergt het ook 140 Nederlanders. Zij zijn vooral afkomstig van het 32ste  Raiding Squadron van het Korps Mariniers, geplaatst op Aruba. In 'the home of the expeditionary forces' voeren de specialisten 'Military Operations in Urban Terrain' uit en beoefenen zij 'riverine operations'.

Op het kamp met schier onbegrensde mogelijkheden kunnen de mariniers gebruikmaken van alle faciliteiten die op Aruba en in Nederland ontbreken of zeer schaars zijn, zoals complete oefendorpen in meerdere bouwstijlen. Ook krijgen ze steun in de vorm van oefenvijand, gespeeld door militairen van het United States Marine Corps (USMC), snuffel- en bijthonden alsmede een dozijn aan vervoermiddelen. Niet zozeer de trucks vallen op, als wel de CH-53 Super Stallion en Huey transporthelikopters, Cobra gevechtshelikopters en de 'hybride' Ospreys.

Levens redden

Commandant van het 32ste  Raiding Squadron majoor der mariniers Roelof Docter vindt de gastvrijheid en ondersteuning van het USMC 'ongelooflijk'. “Het tekent de goede onderlinge verhouding met het USMC. De grootste eyeopener dezer dagen is de meerwaarde die zogenoemde 'enablers' bieden in een verstedelijkte omgeving. Zo maken we geïntegreerd gebruik van 'Joint Tactical Air Controllers' – die vliegtuigen naar doelen leiden –, het onbemande verkenningsvliegtuigje Raven en honden. Daarmee red je levens. We kunnen de vijand namelijk sneller opsporen en uitschakelen, ook in verstedelijkt gebied.”

Met de inzet van bijvoorbeeld honden is de vijand sneller op te sporen en uit te schakelen

Vuren vanaf het water

Buiten de bebouwing speelt de oefening zich vooral af op de talrijke (smalle) waterwegen van Camp Lejeune, dat aan de Atlantische Oceaan grenst. “Het is uniek dat we hier vanaf het water op landdoelen kunnen vuren”, vervolgt Docter. “Dat kunnen we als Korps Mariniers niet in Nederland. Ook niet op Aruba waar wij geplaatst zijn, maar dus wel een paar uur vliegen verderop. Daarmee is de keuze voor dit oefengebied ook heel logisch. Los daarvan blijft het voor ons wel 'living the dream', zoals collega-militairen van het USMC vaak roepen, als je vraagt hoe het gaat. Deze zomer zijn de rollen trouwens omgedraaid; dan komen eenheden van '2nd Recon USMC' naar Aruba om gebruik te maken van de - juist voor Amerikanen - unieke trainingsmogelijkheden.”

Oefening en behendigheid

Camp Lejeune biedt de unieke mogelijkheid om vanaf het water met scherpe munitie te vuren op doelen op het land. Het vraagt natuurlijk oefening en behendigheid om vanaf de snelvarende en bewegelijke FRISC raak te schieten.

Uiterst kostbaar

Met zijn aanschafprijs van 68 miljoen dollar is de uiterst kostbare Osprey een bijzonder 'hybride' vliegtuig, dat door het draaien van de motoren werkt als een helikopter. Het leent zich daardoor uitstekend voor een snelle inval en extractie over grote afstanden, zoals de mariniers uitvoerden op Camp Lejeune.

Hondenbaan

Werken met honden is nieuw voor de mariniers. De samenwerking met het USMC toont dezer dagen aan hoe razend effectief de dieren zijn. Niet alleen bij het opsporen van geïmproviseerde explosieven, maar ook voor het uitschakelen van tegenstanders.

Shooting House

Het zogenoemde 'Shooting House' op Camp Lejeune is opgebouwd uit containers. Hierbinnen kun je, in afgesloten ruimtes, met scherpe munitie oefendoelen beschieten. Uit voorzorg is op vloeren, muren en plafonds een dikke rubberen bedekking aangebracht.

Alle gevolgen van dien

De 'dorpsoudste' van 'Combat Town' uit zijn zorgen over geradicaliseerde dorpsgenoten. 2 Troop van het 32ste Raiding Squadron gaat op onderzoek uit, uiteraard met alle gevolgen van dien. Schotenwisselingen, wegscheurende Humvees met zwarte vlaggen en luchtsteun van een Cobra-gevechtshelikopter kwamen allemaal voor in het scenario.

Gewonde bij granaataanval

De mariniers zijn als 'Quick Reaction Force' geland bij een zogenaamd vluchtelingenkamp van de Rode Halve Maan. Dit was ingericht op Camp Davis South, grenzend aan Camp Lejeune. Hier schakelden de zeesoldaten gijzelnemers uit en ontfermden zij zich over een vluchteling die gewond raakte bij een granaataanval.

Hot extraction

De mariniers vervulden met hun FRISC's een rol als 'Maritime Interdiction Force'. Hier controleren zij een kajuitjacht waarvan de opvarenden blijkbaar niet geheel binnen de wet opereerden. Aanwijzingen aan boord zouden leiden tot een amfibische landing op de oever van de New River, later gevolgd door een 'hot extraction' (onder vijandelijk vuur).

Mariniersbrigade

In Camp Davis South - naast Camp Lejeune - werden tussen 1943 en 1945 duizenden Nederlandse mannen opgeleid voor de Mariniersbrigade. Toen WO2 ten einde kwam, zijn zij massaal ingezet tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië. Van het oorspronkelijke kamp - dat plaats bood aan 25.000 rekruten - is niet meer over dan enkele spaarzame restanten. Ter herinnering aan de tijd van toen, is er vandaag met uitgebreid ceremonieel een plaquette onthuld.