02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Nieuwsberichten

Integratie met Duitsers levert Leopard op

43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte is onlangs officieel opgenomen in de 1e Duitse Pantserdivisie. Tijdens een integratie-appel  in het Duitse Bergen-Hohne droeg toenmalig Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif het vaandel over aan Inspekteur des Heeres Generalleutnant Jörg Vollmer.

Door samen te werken, beschikken Nederland en Duitsland over een volledig geïntegreerde operationele gevechtsbrigade met pantserinfanterie en Leopard tanks. Laatstgenoemde keert met de integratie ook terug in de bewapening van de landmacht. Volgens de generaal is de tank nodig om op het slagveld iedere tegenstander te domineren.

De samenwerking tussen Nederland en Duitsland is ook op lager niveau binnen 43 Gemechaniseerde Brigade doorgevoerd. Onder de brigade valt namelijk een Duits tankbataljon, dat op termijn bestaat uit 3 Duitse compagnieën en 1 Nederlandse. De Kruif noemt deze hechte militaire verwevenheid “uniek in de wereld” en “een grensverleggende stap in internationale samenwerking die ons beter en sterker maakt”.

Nederland en Duitsland werken al meer dan 20 jaar samen in het 1 Duits-Nederlandse Legerkorps. In 2014 namen de landen de eerste historische stap tot vergevorderde samenwerking. Toen werd 11 Luchtmobiele Brigade opgenomen in de Division Schnelle Kräfte.

Erekoord voor mensenredder

Tijdens een onlangs gehouden alle hens ontving sergeant Elma uit handen van Commandant 860 squadron kapitein-luitenant ter zee Martin Mos en marine-adjudant Dirk Harting in Den Helder het Erekoord van de Koninklijke Marine.

Op 4 januari 2015 verleende Elma in haar woonplaats eerste hulp aan een man met een hartstilstand. De avionica-monteur ging bij toerbeurt door met reanimeren ook nadat ambulancepersoneel ter plaatse was gekomen. Toen bij hem een hartslag werd gevoeld, is hij naar het ziekenhuis in Deventer overgebracht. 

x