08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 25

uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data vallend in de 2 weken voorafgaand aan de nieuwe editie.

8 december 1941 – Nederland verklaart Japan de oorlog.

6.30 uur, oorlogsverklaring

De Japanse bevelhebbers hebben hun strijdplan goed op elkaar afgestemd in 1941. Gelijktijdig met de verrassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour op 7 december vallen Japanse troepen Hongkong, Singapore en Thailand aan. Na deze berichten verklaart Nederland op 8 december de oorlog aan Japan. De gouverneur-generaal van Nederlands-Indië maakt dit om 6.30 uur over de radio aan de bevolking bekend. Op de foto het brandende slagschip USS Arizona dat tijdens de verrassingsaanval van 7 december werd getroffen.

Foto: Ministerie van Defensie, Verenigde Staten (via Wikimedia Commons).

10 december 1665 – Oprichting Korps Mariniers.

x
Zo wijd de wereld strekt

Het was een mooi verjaardagsfeest vorige week. Het Korps Mariniers vierde zijn 350-jarige bestaan en paradeerde over de Coolsingel in ‘mariniersstad’ Rotterdam. De eenheid werd op 10 december 1665 opgericht, mede op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter. De eerste commandant van de zeesoldaten was Willem Joseph van Ghent naar wie de Ghentkazerne in Rotterdam is vernoemd. Op de foto een close up van het officiële vaandel van de mariniers.

Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann, Mediacentrum Defensie (MCD).

11 december 2000 – Begin United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea (UNMEE).

Tussen de linies

Nederlandse militairen beginnen in december 2000 aan een missie om de legers van Eritrea en Ethiopië uit elkaar te houden. Zij werkten van 11 december 2000 tot 11 juni 2001 in de centrale sector van UNMEE. Het was een potentieel kruitvat aangezien aan beide zijden ongeveer 30.000 militairen zich hadden ingegraven. Soms zaten ze niet verder dan 100 meter van elkaar af. Aan UNMEE deden bijna 1400 Nederlandse militairen mee.  

Foto: Hennie Keeris, collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

13 december 1943 – Geallieerde bommen op Schiphol.

Vliegbasis permanent uitgeschakeld

Waar nu jaarlijks miljoenen passagiers in het vliegtuig stappen op weg naar (zonnige) bestemmingen, stonden in de Tweede Wereldoorlog Duitse vliegtuigen. Het was dan ook een goed beveiligde vliegbasis. Eentje die de Geallieerden een doorn in het oog was. Daarom moest het vliegveld buiten gebruik worden gebombardeerd. De derde aanval op 13 december 1943 slaagde daar in. Op de foto een B-26 ‘Marauder’ bommenwerper. Meer dan 200 toestellen van dit type voerden de aanval van 13 december uit.

Foto: Ministerie van Defensie, Verenigde Staten (via Wikimedia Commons).

15 december 1995 - De Veiligheidsraad sanctioneert oprichting van IFOR.

Naar Bosnië-Herzegovina

De bloedige burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina was ten einde. Maar de strijdende partijen stonden elkaar nog naar het leven. Om toe te zien op het verdrag van Dayton stuurden de Verenigde Naties in 1995 een troepenmacht. De Implementation Force (IFOR) moest toezien op handhaving van het staakt-het-vuren en de orde en rust bewaken. Desnoods met geweld. Aan IFOR deden meer dan 5000 Nederlandse militairen mee. Op de foto een Bandwagen tussen de restanten van kapotgeschoten huizen in een dorp in Bosnië.

Foto: sergeant-majoor Peter van Bastelaar, collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).