Tekst Patrick Regan
Foto Louis Meulstee

Thuis studerend het digitale domein in

Korporaal Rob Schrouff. Al een Defensieleven lang met hart en ziel verbonden aan 17 Pantserinfanteriebataljon Garde Fuseliers ‘Prinses Irene’ uit Oirschot. Maar wanneer een jaar geleden zijn kapitein het Cyber-Zelfstudiepakket aanraadt, verruilt de ras-infanterist meteen zijn Colt C7 voor een laptop. Optreden in verstedelijkt gebied betekent voor hem niet meer van deur tot deur huizen uitkammen, maar firewalls omzeilen.

Wanneer de korporaal online is, blijft hij waakzaam voor de gevaren van de digitale wereld. Constant is hij alert op wie zijn gegevens kan zien en wat ermee kan gebeuren. Zou er in zijn eigen domein worden ingebroken, dan kan Schrouff met analyse- en opsporingstechnieken achterhalen wie of wat daarachter zit. Zogenoemde Cyber Forensics. Maar de 10 modules van het Cyber-Zelfstudiepakket gaan verder dan verdediging en bescherming alleen. Mocht daar een reden voor zijn, dan zou de korporaal zo op een site kunnen inbreken. “Dan kan ik bij gegevens die niet zomaar toegankelijk zijn.”

Pittig

Het moge duidelijk zijn, zonder technische voorkennis wordt het programma een flinke uitdaging. Toch is Schrouff het levende bewijs dat met de juiste attitude alles mogelijk is. Voor hij begon, had hij nog nooit een programmeercode gezien. "Iedere module begint weer vanaf 0. “Regelmatig heb ik ’s avonds een collega gebeld omdat ik muurvast zat.”

De autodidactische opzet van de cursus maakt het voor Schrouff niet makkelijker. Iedere module heeft een aantal opdrachten waar minimale uitleg aan vooraf gaat. Deelnemers moeten zelfstandig op zoek naar methoden om de module succesvol af te sluiten. Google en vakliteratuur zijn daarbij cruciaal. Schrouff laat een pagina met programmeercodes zien. Daarin staat een beveiligingsfout die de hacker-in-opleiding moet achterhalen. “Ik ken veel van de code nog niet eens, dus eerst moet ik al deze afkortingen ontcijferen.”

Kennis delen

Wat bezielt de infanterist om zijn vrije tijd te spenderen aan zo’n moeilijk, uitdagend studiepakket? “Puur persoonlijke interesse. Het internet is constant in ontwikkeling en ik denk dat cyber een steeds belangrijker domein wordt binnen Defensie. Specifiek binnen de intell-wereld, waarin ik de laatste jaren werkzaam ben. Ik denk dat cyber op korte termijn een nog grotere rol gaat spelen.”

Over 6 weken moet Schrouff het pakket hebben afgerond. Hij voelt de verantwoordelijkheid om zijn nieuw verworven kennis met zijn collega’s te delen. “Ik ben me veel bewuster geworden van bijvoorbeeld sociale media en de gevaren daarvan. Ook met het gebruik van openbare WiFi moet een militair voorzichtig zijn. Ik hoop de rest van de eenheid hierover te kunnen infomeren.”

En Schrouff zelf? Naast een fulltime baan bij Defensie, het Cyber-Zelfstudiepakket en een eigen bedrijfje, is hij ook bezig met een opleiding psychologie. Ook weer door ‘een stukje interesse’. “Bovendien helpt het mij digitale code beter te begrijpen. Er zijn 100 manieren om 1 ding te programmeren, dat is heel persoonlijk. Door de mens achter de code te snappen, kan ik zijn programmatuur ook beter doorgronden.”

‘Deelnemers van alle rangen en standen’

Een jaar geleden lanceerde het Defensie Cyber Commando het Cyber-Zelfstudiepakket. Iedere Defensiemedewerker kon en kan zich hiervoor inschrijven. Deelnemers krijgen 10 modules over cybersecurity aangeboden die ze in hun eigen tijd op hun eigen computer kunnen doorlopen. Iedere module mag maximaal 6 weken duren. 800 geïnteresseerden meldden zich tot nu toe aan, 160 van hen hebben het pakket afgerond.

Met het programma hoopt majoor Patrick Rouw, hoofd kennisverspreiding bij het Defensie Cyber Expertise Centrum, digitale bewustwording binnen Defensie te vergroten. “Mensen van alle rangen en standen - militair en burger van alle Defensieonderdelen - doen al mee. Het zou fantastisch zijn als het Cyber-Zelfstudiepakket zich ontwikkelt tot een kweekvijver voor cybertalent. Mensen ontwikkelen zichzelf en wij halen de pareltjes eruit.”