02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 25

Nieuwsberichten

‘Leeuwerik’ aan de grond

Het is een oud beestje, al 51 jaar in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Maar nu is het einde dan toch echt daar voor de 4 overgebleven koningsblauwe Alouette-III-helikopters. De luchtmacht nam onlangs afscheid van dit multifunctionele toestel.

Op 31 december 2015 valt het doek definitief. Tot die tijd voert de ‘leeuwerik’ in ieder geval nog een van zijn hoofdtaken uit: vip-vluchten. Vlieger kapitein Robert in luchtmachtmagazine De Vliegende Hollander: “De Alouette is een vliegend stukje dienstbaarheid. Een goedzak en je zit er prima in. Ik ook met mijn lange benen. Het zicht is fan-tas-tisch. Je kijkt er de wereld mee uit. Dat krijg je in geen ander type. Een vissenkom met 7 zitplaatsen, allemaal in de vliegrichting.”

Commando’s gezocht

Het Korps Commandotroepen (KCT) werft sinds deze week kandidaten via een nieuwe advertentiecampagne. Doel is de fysieke en mentale weerbaarheid van geïnteresseerden te verhogen vóór ze solliciteren. Centraal in de campagne staan een trainings-app en een mini-documentaire van zo’n 13 minuten.

Kandidaten kunnen zich optimaal voorbereiden op de kennismakingsdagen van het KCT met een trainings-app (beschikbaar voor Android en binnenkort ook voor iOS). Naast een uitgebreid trainingsschema bevat de app enkele verrassende geheime opdrachten. Daarbij ligt de nadruk op de mentale eigenschappen van een commando. Meer informatie staat op werkenbijdefensie.nl.

Zilveren eerbetoon aan UNIFIL-veteranen

Militairen van het ‘Qana-detachement’ van 44 Pantserinfanteriebataljon vochten in 1979 voor hun leven, raakten gewond en werden gegijzeld. Voor hun uitzonderlijke optreden tijdens de VN-missie in Libanon (UNIFIL) ontvingen zij afgelopen maandag als eerste het nieuwe zilveren erekoord.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikte het nieuwe Defensieversiersel uit op het Veteraneninstituut in Doorn. De Kruif: “De belangrijkste gronden daarvoor waren discipline, professionaliteit, kameraadschap en opofferingsbereidheid.”

Kerstwensen aan militairen op missie

Hoe vieren militairen kerst in missiegebieden, ver van huis en haard? Het antwoord op deze vraag is in de kerstvakantie te vinden in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soest. Bezoekers kunnen een persoonlijke wens sturen aan militairen ver weg.

Er is een base camp nagebouwd en op foto’s kunnen jong en oud kijken hoe militairen op missie kerst in den vreemde vieren. Directeur Operaties van het Ministerie van Defensie generaal-majoor Michiel van der Laan is morgen aanwezig om de kaartenactie 'Stay Safe' af te trappen. Dat doet hij samen met museumdirecteur Hedwig Saam en gezinnen van de Stichting Thuisfront.

Het NMM is tijdens de kerstvakantie iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur met uitzondering van eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Naast de ‘Stay Safe’ kaartenactie zijn in de kerstvakantie echte F-16 simulatoren te zien en beleven in het museum.

Nieuwe ziekenauto’s voor de West

De Koninklijke Marine heeft vorige week op Aruba en Curaçao 5 nieuwe ziekenauto’s in gebruik genomen. Vervanging was nodig omdat de oude voertuigen het einde van hun technische levensduur hadden bereikt.

De nieuwe wagens worden ingezet in de medische afvoerketen. Ze dienen bijvoorbeeld als veiligheidsvoertuigen bij crisissituaties, trainingen, oefeningen en opleidingen. De snelle vervanging van de voertuigen werd mogelijk gemaakt door een intensieve samenwerking tussen de Defensie Materieel Organisatie en de Koninklijke Marine.

Meer mogelijkheden voor reservisten

Reservisten zijn volledig te integreren in de Defensie-organisatie, ook binnen de operationele eenheden. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert stuurde de Tweede Kamer onlangs de eerste bevindingen van 35 reservistenpilots die dit jaar zijn gestart.

De pilots zijn of worden nog uitgevoerd bij alle 7 Defensieonderdelen. Ze vloeien voort uit de Reservistennota van 24 oktober 2014. Defensie liet daarin weten meer gebruik te willen maken van reservisten.

De werving, opleiding en screening van grote aantallen reservisten blijkt meer tijd te kosten dan verwacht. Dit wordt deels beperkt door te werven onder vertrekkende militairen. Het grote voordeel is dat zij al militair zijn opgeleid, getraind en gescreend. Bijkomend voordeel is dat hun ervaring behouden blijft. Bovendien nemen zij kennis uit hun nieuwe baan mee naar Defensie.