Tekst Kapitein Hans de Herdt
Foto Kapitein Hans de Herdt

 “Oude gewoontes afleren. Dat is één van de grootste uitdagingen van deze infantry battle course,” beweert luitenant-kolonel Henk de Boer. “Het schieten vanuit de traditionele hurkzit is misschien gemakkelijk, maar zó instabiel dat je het doel nooit raakt. Dus leren de mannen onder meer liggend schieten. Dat is effectiever én ze zijn beter beschermd.”

De Boer werkt voor de Capacity Building Mission Irak op het Kurdistan Training Coordination Centre. Hier, in de autonome Koerdische regio van Irak, doorlopen zo’n 150 Peshmerga de basis infanterietraining. Zij horen bij ruim 800 Koerdische strijders die momenteel door de coalitie worden getraind. Opvallend is dat deze lichting vooral bestaat uit oudere mannen, die zich bij het Nederlandse detachement aanmeldden. Maar de instructeurs merken dat zelfs mannen van rond 40 jaar of ouder, heel leergierig zijn.

Liggend schieten is stabieler en veiliger dus wordt het de Peshmerga aangeleerd.
De landmachters en mariniers trekken de bergen in, slapen op hetzelfde kamp en gaan elke ochtend in weer en wind aan de slag met de Koerdische strijders. Dat doen zij overigens samen met collega’s van coalitielanden als Duitsland, Italië, Groot Brittannië, Hongarije en enkele Scandinavische landen. Inhoudelijk geven alle deelnemers dezelfde training. De manier waarop verschilt.
Na in november al een lichting Peshmerga te hebben getraind en afgeleverd, zijn de huidige instructeurs druk bezig met een nieuwe groep. De cursus duurt zo’n 5 weken en wordt afgesloten met een certificaatuitreiking.

Frontervaring

“Onder de Peshmerga bevinden zich ook strijders met frontervaring. De interactie die met hen ontstaat, maakt het geven van de - in het Engels - Infantry Battle Course (IBC) nog uitdagender”, aldus De Boer. Hij geeft aan dat hij en zijn collega’s over het algemeen tevreden zijn: “De mannen ontwikkelen zich goed. Het is prachtig om te zien hoe de Peshmerga elke ochtend stipt op tijd aanwezig zijn en we horen dat zij graag door de Nederlanders getraind worden.”

IED’s en boobytraps

De instructeurs weten dat het geleerde direct in praktijk moet worden gebracht. Veel van de opgeleide mannen vertrekken zo snel mogelijk weer naar het front. Daar passen ze het geleerde meteen in praktijk toe. Op dit moment maakt IS veel slachtoffers onder de Koerdische strijders met Improvised Explosive Devices en boobytraps. Ook bezwijken veel Peshmerga aan verwondingen die vrij makkelijk te behandelen zijn. Bij de IBC is dan ook - op verzoek van de Peshmergaleiding - veel aandacht voor gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en het herkennen van heimelijk geplaatste explosieven, zoals bermbommen. De Boer: “Uit berichten van het front weten we (CBMI instructeurs, red.) dat deze training mensenlevens redt.”