07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Vijf vragen aan

'Paarden in het leger zijn niet ouderwets'

Paarden in krijgsdienst doen denken aan de Middeleeuwen. Aan riddergevechten en toernooien. Maar wat doet de nobele viervoeter anno 2015 bij het leger? Defensie wil het paard herintroduceren maar waarom?  5 vragen aan dierenarts reserve-kolonel Bas Steltenpool. 

Zijn paarden in het leger van deze tijd?

“Absoluut. Paarden en muilezels zijn heel handig. In onze recente missiegebieden zie je dat terreinen met voertuigen soms moeilijk toegankelijk zijn. Maar denk ook aan het weer. Is het te mistig, dan kan een helikopter niet uitvliegen. Ook dan bieden lastdieren uitkomst. Lokale paarden zijn gewend aan de plaatselijke omstandigheden en dus vrijwel altijd inzetbaar. Zij kunnen militairen met zwaar sjouwwerk ontlasten, waardoor die na een zware trip nog fit to fight zijn.” 

Speelt de interesse voor lastdieren alleen in het Nederlandse leger?

“Nee zeker niet. Het Nederlandse leger loopt zelfs een beetje achter. Duitsland, Groot-Brittannië en Amerika zijn verder en houden oefeningen met lastdieren. Het Britse leger start binnenkort een training in Kenia met kamelen en dromedarissen. Die beesten zijn ideaal voor woestijngebieden en kunnen lang zwaar gewicht meedragen. Ideaal voor de uitrusting van een militair. Ook zijn er legers die zweren bij de lama. Zij lopen in rap tempo over hoge bergen en dan met bijvoorbeeld voorraden op hun rug. Ideaal.”

Zitten de Nederlandse militairen überhaupt wel te wachten op een paard als buddy?

“Van onze krijgsmacht  heeft het Korps Mariniers al positief gereageerd op de ‘herintroductie’ van het paard. Een deel van deze militairen heeft reeds een cursus gevolgd. In het begin is het even wennen. Na een paar dagen weten ze niet beter. Paarden in het leger zijn niet ouderwets. Wel handig!”

Hoe ziet u de toekomst van het paard binnen Defensie?

"Heel positief. Er is veel belangstelling vanuit de infanterie. Het Korps Mariniers is zoals gezegd ook enthousiast. Ik denk dat in de toekomst steeds meer eenheden zich gaan verdiepen in het lastdier. De huidige conflictgebieden lenen zich niet altijd voor al dat moderne materieel. Primitieve middelen zoals lastdieren bieden uitkomst. Dat besef dringt langzaam in onze organisatie door te dringen.”

Wat voor toegevoegde waarde heeft een dierenarts in het leger eigenlijk?

“Los van de reguliere dierenzorg worden dierenartsen betrokken bij gezondheidszorg voor militairen. Wij kijken op welke wijze we preventief kunnen helpen het personeel gezond te houden. Veel ziektes komen namelijk van dieren. Neem Q-koorts of tuberculose. Door onze aanwezigheid in missiegebieden neem je makkelijk mond-en-klauwzeer mee naar Nederland. Daarom moet alles bij terugkomst gecontroleerd worden. Daaraan doen wij dierenartsen ook mee.”

Tekst: eerste luitenant Johanna van Waardenberg / Foto's: sergeant Hille Hillinga en korporaal-1 Zadrach Salampessy