02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Nieuwsberichten

Hennis: ‘aanpassen aan nieuwe dreigingen’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft onlangs bepleit de NAVO en de EU minder kwetsbaar te maken voor economische en energieafhankelijkheid, grenscontrole, cyber en infrastructuur. “We moeten onze capaciteiten versterken, zowel op nationaal als op EU-niveau”, aldus de bewindsvrouw. Zij deed haar uitspraken tijdens de Baltische conferentie ‘Who's Afraid of Hybrid Warfare´ in het Estse Tallinn.

Volgens Hennis domineren 2 belangrijke ontwikkelingen de Europese veiligheidsagenda: de illegale annexatie van de Krim door Rusland. En de militaire inmenging in Oost-Oekraïne. Als tweede noemde Hennis de strijd tegen het barbaarse en hardnekkige ISIS en de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. “In Irak en Syrië heeft de strijd om een nieuw kalifaat te stichten het woord wreedheid een nieuwe lading gegeven.”

Militaire antwoorden en een verhoogd Defensiebudget alleen zijn volgens Hennis niet voldoende tegen zogenoemde hybride dreiging. “Onze reactie heeft ook impact op de interne veiligheid en andersom. Een sterke link tussen onze binnenlandse en buitenlandse veiligheidsstrategie is daarom van het grootste belang.”

Hechtere samenwerking Colombia en Nederland

Nederland en Colombia hebben onlangs een overeenkomst getekend, die de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en de samenwerking tussen beide landen moet optimaliseren. Het Memorandum of Understanding (MoU) heeft betrekking op onder meer search and rescue, drugsbestrijding, gezamenlijke oefeningen en deelname aan opleidingen. Voor Defensie is het pakket afspraken van belang voor de uitwisseling van inlichtingen over drugsbestrijding, techniek en informatie, over operaties en noodhulp.

De ondertekening vond plaats aan boord van het M-fegat Zr.Ms. Van Amstel in Cartagena, Colombia. Directeur Kustwacht tevens commandant Zeemacht in het Caribisch gebied commandeur Hans Lodder en de commandant van de Colombiaanse marine in de Cariben admiraal E. Ramirez zetten beiden hun handtekening onder het MoU.   

Parachutisten herdenken Market Garden

750 rode baretten uit 8 verschillende landen traden onlangs boven de Ginkelse Heide in de voetsporen van hun geallieerde broeders. 2.000 man sterk sprongen zij hier op 17 september 1944 als onderdeel van operatie Market Garden. Deze grootste slag op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog moest de weg bereiden voor het offensief tegen nazi-Duitsland.     

Uiteindelijk eindigde Market Garden in een fiasco. Zowel aan Duitse als aan geallieerde zijde werden grote verliezen geleden. 

Beste Beurt voor oplettende techneut

Techneut Dennis Arts heeft  onlangs een ‘Beste Beurt’ gemaakt én ontvangen. De burgermedewerker bij de Product Verantwoordelijke Eenheid Wapen- en Mechanische Systemen op vliegbasis Woensdrecht kwam er tijdens een inspectie achter dat één van de initiators verkeerd was geplaatst. Dat onderdeel maakt deel uit van de ontsteking die ervoor zorgt dat de glazen kap en de schietstoel van een F-16 bij nood worden losgekoppeld. Ondanks dat dit kritieke systeem dubbel is uitgevoerd, gaf dit voorval aanleiding te twijfelen aan de goede werking ervan. Voor de zekerheid zijn inmiddels de initiators in alle gevechtsvliegtuigen gecontroleerd. Hieruit zijn geen verdere gebreken gebleken.   

De Beste Beurt werd uitgereikt door commandant 981 Squadron Componentenonderhoud, majoor Tienka van Campenhout. De ‘beurt’ is een middel om veilig gedrag te belonen en om een voorbeeld te stellen.

Nieuwe commandant marechaussee

Generaal-majoor Harry van den Brink (54) is per 5 november benoemd tot commandant van de Koninklijke Marechaussee. Hij volgt luitenant-generaal Hans Leijtens op die Defensie verlaat. Van Den Brink wordt op 19 oktober bevorderd.  

De nieuwe commandant, een geboren en getogen Harderwijker, begon in 1979 op zijn zeventiende als marechaussee. Hij werkte onder meer bij de beveiliging van Paleis Soestdijk en in de grensbewaking op luchthaven Schiphol. Na afronding van de onderofficiersopleiding in 1985 werkte hij kort als instructeur. Daarna begon hij aan de officiersopleiding. In die hoedanigheid diende hij onder meer als projectleider calamiteiten District Koninklijke Marechaussee Luchtvaart en chef staf district Schiphol. In 2011 was hij commandant van het District Schiphol. Sinds september vorig jaar is Van den Brink plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee.