01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Defensie in Beeld

Op de plaats rust

Elitemilitairen van de Maritime Special Operations Forces wachten geduldig voor ze op mogen voor de spectaculaire opening van TechBase. Tijdens dit techniekevenement van Defensie werd 2 dagen lang alles gedaan om jongeren te enthousiasmeren voor een baan als technicus bij Defensie. Locatie: de oude RDM-werf in de Rotterdamse deelgemeente Heijplaat. Ondanks de regen trok het evenement veel belangstellenden. Lees meer hierover in deze Defensiekrant.

Foto: sergeant-1 Joyce Rutjes 

Expertise

Vliegensvlug zette deze luchtmobiele infanterist een hekwerk om het bouwterrein bij Heumensoord. In het natuurgebied bij Nijmegen verrijst momenteel een asielzoekersopvang voor 3.000 mensen. De landmacht levert op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ‘handjes’. Eerder gingen militairen aan de slag in Oirschot en Weert. Defensie ondersteunt vooral met logistieke en planningsexpertise.

Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Aan de grens

Automobilisten die woensdag de grens bij Hazeldonk passeerden, waren verrast toen ze minister-president Mark Rutte bij een controle Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) zagen staan. De politicus was op bezoek bij de Koninklijke Marechaussee, die het MTV onlangs uitbreidde om illegale migratie te onderkennen en mensensmokkel aan te pakken. Lees meer hierover in deze Defensiekrant. 

Foto: Evert-Jan Daniels

Hoogstaand college

Een college door de intercom van een KDC-10 en bijtankende F-16’s vlak naast je als onderdeel van een cadettencafé. De jongste generatie luchtmachters leerde onlangs op deze wijze de geijkte paden los te laten. Onderwerp was CLSK 3.0. Die benaming slaat op de grootste innovatieslag binnen de luchtmacht ooit. Kenmerken zijn sociale innovatie en een nieuwe manier van denken. 

Foto: sergeant-majoor Maartje Roos

Supertrots

Tranen van geluk. ‘Haar’ marinier doorstond de loodzware eerste mariniersvorming  van 24 weken. De nieuwe lichting zeesoldaten werd afgelopen weekend te midden van het winkelend publiek in Rotterdam onthaald. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “Ik wil de Rotterdammers graag laten zien dat je niet zomaar marinier wordt. Mariniers zijn bijzondere stadgenoten.” 

Foto: Martijn Beekman

Naar waterdiepte 200 meter

Standaard na lang onderhoud vinden er zogenoemde Varende Materieel Beproevingen plaats. Om die goed uit te voeren, zocht het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. De Ruyter onlangs de Noorse wateren op. De waterdiepte van meer dan 200 meter bood onder meer de gelegenheid het anker helemaal uit te vieren. Tijdens de trip deed het marineschip de haven van Kristiansand aan. 

Foto: korporaal Zairomar Petronilla