04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Rotterdam epicentrum militaire techniek

Technici in spe overspoelen RDM-terrein

15.000 bezoekers stromen in 2 dagen naar het oude RDM-terrein in de haven van Rotterdam voor hét techniekevent van Defensie. Op TechBase maken de sleutelaars van de toekomst kennis met drones, robots en ander materieel van de krijgsmacht. Doel? Jongeren enthousiasmeren voor een baan bij Defensie.

Tekst: Patrick Regan

Foto’s: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Hard nodig, zo’n technicus

Van pantservoertuigen tot fijne elektronica, Defensie heeft het in huis. Om dit te ontwerpen, gebruiken en onderhouden, zijn technici hard nodig. Te vaak kiezen bèta’s echter voor de civiele sector. Tijdens TechBase krijgen zij door het bijwonen van masterclasses, praten met ervaringsdeskundigen en rondneuzen in het materieel een beeld van wat het krijgsbedrijf hen te bieden heeft.

Gelieve álles aan te raken

Sleutelen en zelf dingen uitvogelen, het zit de technicus in het bloed. Een ‘niet aanraken’ bordje is op TechBase een no go. In 12 challenges krijgen bezoekers zelfs de kans het echte Defensiewerk te proeven. Hoe zet je het kanon van een F-16 in elkaar, repareer je een kogelgat in je carburateur of bestuur je een robot? Op de klimwand van 11 Luchtmobiele Brigade wordt de sportiviteit getest. Het is duidelijk: technisch werk bij Defensie is veelzijdig, uitdagend en afwisselend.

’Apache-elektricien’

Sergeant Harry verzorgt alle elektronica van de Apache gevechtshelikopter achter hem. “Mijn werk is het best te omschrijven als Apache-elektricien. In mijn werk merk ik wel dat technici hard nodig zijn. Als er een uitzending gaande is, wil het weleens gebeuren dat een vliegbasis mensen tekort komt. Vaklieden van Gilze-Rijen die helpen op Woensdrecht of andersom komt dan weleens voor.” Lopen er potentiële collega’s rond op TechBase? “Het is zo druk en ze zijn zo enthousiast, ik kom niet van mijn plaats!”

VeVa als carrièrestart

De carrière van Bart de Wit begon bij de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa). Daarin krijgen scholieren met een vmbo-diploma een mbo-opleiding, waarin lessen aan het ROC afgewisseld worden met praktijkweken bij verschillende Defensie-onderdelen. “Toen kreeg ik een functie bij de Technische Dienst, onderhoud plegen aan jeeps en vrachtwagens bijvoorbeeld. Dat beviel mij wel en nu doe ik het al een jaar of 3.”

Liefst nu al beginnen

“Ik moet nog wel toegelaten worden, maar ik wil een Chinook vliegen.” Kyra Benschop is in het laatste jaar van de havo al behoorlijk zeker van haar zaak. “Vandaag zie ik de helikopters voor het eerst in het echt en ik krijg alleen maar meer zin om te beginnen. TechBase laat zien hoe belangrijk techniek voor Defensie is, echt heel interessant.”

De techniek is heel cool

Niet iedereen komt naar TechBase voor de techniek. Daan Werink bijvoorbeeld zit in de brugklas en wil bij het Korps Mariniers. “Het lijkt me ontzettend gaaf om je land te dienen en om dat bij de mariniers te doen is helemaal super. Alle techniek die ze hier laten zien, is trouwens wel echt heel cool.”

Defensie toch wel interessant

De overstap van de civiele industrie naar een baan bij Defensie; voor de 20-jarige Patrick den Hartog is het een reële optie. Na zijn opleiding mbo-3 Proces Operator is hij aan het werk gegaan in de civiele industrie. “Ik heb nu nog de leeftijd voor een carrièreswitch. Bij Defensie werken als wapentechnicus of pantsergenist lijkt me bijvoorbeeld heel interessant. Vandaag krijg ik de techniek echt van dichtbij te zien. Het is allemaal zo mooi, de kans dat ik de overstap maak is nu aanzienlijk groter.”