Tekst Patrick Regan
Foto sergeant-1 Joyce Rutjes

Britse veteranen herbegraven na identificatie BIDKL

Eerste luitenant Geert Jonker is hoofd van de 4-koppige BIDKL.

71 jaar lang waren ze missing in action, Henry Sherwood en John Kennel. De 2 Britse soldaten sneuvelden tijdens operatie Market Garden. Nadat de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) ze identificeerde, zijn de 2 vorige week in het bijzijn van een tiental nabestaanden met militaire eer herbegraven op de begraafplaats in Oosterbeek. 

'Het is een privilege dit te doen, met iedere identificatie geef je iemand zijn of haar vader terug. We zijn er tijdens de plechtigheid ook altijd bij. Je bent zo bezig met de slachtoffers, voor ons is het ook een afsluiting.'

Henry Sherwood


In 1991 werden de stoffelijke resten van Henry Sherwood gevonden langs de Sonnenberglaan in Oosterbeek. Daar waar de toen 26-jarige parachutist tijdens de Slag om Arnhem door een mortiergranaat om het leven kwam. Omdat identificatie toentertijd niet lukte, werd de Brit begraven in een naamloos graf. Door nieuwe technieken lukte het de BIDKL toch Sherwood te identificeren. Zijn graf werd vorige week hernoemd.

Henry Miller Sherwood Watson uit Glasgow is 66. Zijn moeder was de tweelingzus van Henry Sherwood:

“Zo nu en dan hoor je dat wegwerkers of bouwvakkers stoffelijke resten tegenkomen. Zou dat oom Henry zijn, denk je dan. Nu hij een graf heeft, kunnen we dit hoofdstuk eindelijk afsluiten. Het mooiste vind ik dat mijn kleinkinderen een plek hebben om te bezoeken.”

“Het werk dat Geert en zijn team doet, is prachtig. Denk eens aan de mensen die ze morgen zullen identificeren, of de dag daarna. Al die families die nog een geliefde kwijt zijn. Ik gun hen hetzelfde geluk dat deze gebeurtenis mijn familie heeft gegeven.”

Henry Sherwood


John Kennel


Het veldgraf van John Kennel werd in 2012 gevonden op de Ginkelse Heide bij Ede. Al tijdens zijn parachutesprong kwam de 19-jarige jeepchauffeur om het leven. Via gebitgegevens lukte het de BIDKL Kennel te identificeren.

David Mayne uit Bedfordshire was 1 jaar oud toen zijn stiefoom John Kennel om het leven kwam bij Market Garden:

“Toen de mensen van de genealogie mij belde, was ik oprecht geschokt. Zeker toen ze vertelde dat hij nooit begraven is. Ik was al langer op zoek naar mijn voorouders en ik wist zeker dat John in een ‘unmarked grave’ lag. Dat hij nu toch nog begraven wordt, is een eer voor de family. We kunnen eindelijk de zoektocht afsluiten. Hij was een onbekende soldaat, maar we hebben het onbekende aspect van zijn dood leren kennen.”

“Het werk dat de BIDKL hier doet, is prachtig. Zonder hen was John nooit gevonden. En ze hebben het ook zo snel gedaan. Het is geruststellend te weten dat dit soort identificaties nog steeds gebeurt, met name voor alle families die nog steeds met vraagtekens naar hun voorouders kijken.”

John Kennel