08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 19

Uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data, vallend in de 2 weken die voorafgaan aan de nieuwe editie.

Polen in de mangel

17 september 1939 - Sovjet-Unie valt buurland Polen binnen

De Poolse bevolking heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog flink moeten incasseren. Het was het eerste land dat nazileider Adolf Hitler binnenviel. Enkele weken later trokken ook de Russen Polen binnen. De Duitsers hadden met hen geheime afspraken gemaakt over de verdeling van Polen. Op de foto is te zien hoe Duitse en Russische troepen elkaar in vriendschap ontmoeten. Bijna 2 jaar later zouden ze als vijanden tegenover elkaar staan.


Foto: Max Ehlert, Bundesarchiv (via Wikimedia Commons).    

Begin van het einde

15 september 1940 – Grote luchtaanval op Londen

Tijdens de Slag om Engeland bombardeerde de Luftwaffe de Engelse hoofdstad Londen. Op 15 september 1940 lanceerden de nazi’s een grootscheepse aanval waarbij ze 60 vliegtuigen verloren. Deze forse klap vormde meteen het einde van de Slag om Engeland. De foto toont condenssporen van Britse en Duitse vliegtuigen na een luchtgevecht.


Foto: Puttnam, War Office official photographer (via Wikimedia Commons).
    

Eindelijk weer vrij

12 september 1944 – In Limburg begint de bevrijding van Nederland

Na de amfibische landingen op de stranden van het Franse Normandië (juni 1944) duurde het nog 3 maanden voordat de geallieerden via Frankrijk en België Nederland bereikten. Tot grote vreugde van de bevolking staken op 12 september Amerikaanse troepen bij Limburg de grens over. Bij deze jonge vrouwen gaan op het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht de voetjes van de vloer.

Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).    

Een brug te ver

17 september 1944 – Begin van operatie Market Garden.

Britse grondtroepen staken 17 september 1944 bij Lommel de grens over, terwijl luchtlandingstroepen bij Eindhoven, Son, Nijmegen en Arnhem aan de grond werden gezet. Operatie Market Garden was begonnen. De grootste slag op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide uit op een fiasco. Dat kwam grotendeels doordat de laatste brug bij Arnhem niet kon worden veroverd. De Duitsers versloegen de 10.000 bij Arnhem gelande Engelse en Poolse militairen. Van hen wisten slechts 2.300 veilig gebied te bereiken. De overigen werden gevangen genomen. Tijdens de ruim een week durende gevechten in en om Arnhem lieten 1.894 geallieerden het leven.

Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).