02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Nieuwsberichten

5% loonstijging

Militair- en burgerpersoneel van Defensie, politieagenten, onderwijzers, medewerkers van de rechterlijke macht en rijksambtenaren krijgen over 2015 en 2016 een loonstijging van 5,05%. Dit zijn de overheidswerkgevers en 3 vakcentrales 10 juli overeengekomen. De overeenkomst maakt het mogelijk om op korte termijn de gemaakte afspraken vast te leggen in nieuwe cao's.

Akkoord
De afgelopen weken zaten overheidswerkgevers en vakcentrales met elkaar om tafel om de vastgelopen cao-onderhandelingen bij Politie en Rijk vlot te trekken. Dat leidde tot de overeenkomst tussen de overheidswerkgevers en de vakcentrales CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum. Hierdoor kan in totaal een loonstijging van 5,05% plaatsvinden over 2015 en 2016 ten opzichte van de salarisschalen 2014. Per januari 2015 heeft een aantal sectoren, waaronder Defensie, al een loonstijging gekregen van 0,8%, die anderen later dit jaar zullen ontvangen. In september van dit jaar ontvangen zij daarbovenop een loonstijging van 1,25% en een eenmalige uitkering van 500 euro; per 1 januari 2016 stijgt hun loon nogmaals met 3%.

Bankbiljetten en munten.

Gered van zee

Een US Navy torpedobommenwerper, een Grumman Avenger uit WO II, vliegt over als commandant van de Nederlandse Onderzeedienst, kapitein ter zee Hugo Ammerlaan, aan boord van de USS Cod stapt. In zijn handen de Nederlandse driekleur. Aan boord van de Amerikaanse onderzeeër overhandigt hij de vlag aan de Amerikanen.

Het is 11 juli 2015. 70 jaar en 1 dag nadat de Amerikaanse onderzeeër USS Cod de bemanning van de op een rif vastgelopen Nederlandse ‘duikboot’ O 19 redde. Het vlottrekken van de onderzeeër lukte niet en om te voorkomen dat de O 19 in Japanse handen zou vallen (het waren de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Azië) werd het schip met springladingen, torpedo’s en het boordkanon van de USS Cod vernield.

Een bijzonder verhaal, zeker omdat het de enige keer was tijdens de Tweede Wereldoorlog dat een onderzeeër de bemanning van een andere onderzeeër kon redden.

De USS Cod deed nog een aantal jaar dienst en kreeg in 1951 de stad Cleveland in Ohio als thuisbasis. Hier werd het gebruikt als trainingschip. In 1976 werd het een museumschip, en in 1986 een National Historic Landmark. Deze kleurenfilm laat bijzondere beelden van de redding zien.

Deze redding wordt sinds 2004 elk jaar in juli herdacht in Cleveland, met het aan boord brengen van de Nederlandse vlag.

x

Landingsvaartuig als pont voor hulpdiensten

Een landingsvaartuig van de Koninklijke Marine fungeert deze week als pont van en naar het eilandje Tiengemeten. Het vaartuig staat op afroep beschikbaar voor vervoer van ambulance- en brandweervoertuigen. De vaste pont is momenteel in onderhoud.

Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet (Zuid-Holland) met onder meer (vakantie)woningen, restaurants en musea. Het is alleen bereikbaar over water.

Landingsvaartuig
Het landingsvaartuig inclusief de 5-koppige bemanning staat tot en met vrijdag 24 uur per dag stand-by. De militairen moeten dan binnen een half uur de civiele hulpdienstvoertuigen kunnen vervoeren. Het vaartuig kan 20 ton belading meenemen en is tijdelijk gecertificeerd om als veerpont te fungeren. De inzet valt onder de Militaire Steunverlening in het Openbaar Belang.

Oorlog in beeld

Liefhebbers van oorlogsfotografie kunnen tussen 13 augustus t/m 31 december 2015 hun hart ophalen in Museum Bronbeek. In de dan gehouden fototentoonstelling ‘Oorlog in beeld’ ligt het zwaartepunt bij de conflictsituatie in de periode 1945-1950 in Nederlands-Indië/Indonesië.

Ook komen ‘platen’ van meer recente conflictsituaties waarbij Nederlandse militairen betrokken waren aan bod. De tentoonstelling heeft de thema’s strijd, verlies, hoop, bescherming en dagelijks leven.

In augustus 2015 is het zeventig jaar geleden dat in Nederlands-Indië/Indonesië een periode begon van gewapende strijd die door Nederland politionele acties wordt genoemd en door Indonesië agresi militer. Aan de kant van de Indonesische Republiek werd deze oorlog in beeld gebracht door onder andere IPPHOS, Indonesian Press Photo Service. Aan de kant van het koloniale Nederland gebeurde dat bijvoorbeeld door Charles Ernest van der Heijden, een journalist- fotograaf in dienst van het Nederlandse leger.

Gratis toegang
Het museum in Arnhem is, behalve maandag, dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur. Vrienden van Bronbeek, en houders van de Veteranenpas, Defensiepas, Reservistenpas of Museumkaart hebben gratis toegang.

Indonesische en Nederlandse militair bij de demarcatielijn, Oost-Java, 1947