01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 14

Defensie in beeld

Op de eerste rij bij start Tour

5 dagen stond de Domstad in het teken van de Tour de France. De landmacht droeg begin deze maand een steentje bij. Vrijdagavond 3 juli fietste het ‘Wielrijdersorkest’ van de landmacht musicerend voorop in de Caravane d’Utrecht. Verder legden militairen voetgangersbruggen aan over het parcours en het water, en bouwden een drijvend podium voor het Chanson Départ. Voor de Kromhoutkazerne verrees een groot podium waar toeschouwers op de eerste rang het peloton voorbij zagen schieten.

Foto: Phil Nijhuis

Zeeheld voor een dag

165.000 mensen bezochten 4 en 5 juli de Marinedagen in Den Helder. Zij vergaapten zich aan de gevulde haven waar ruim 25 schepen en 4 onderzeeboten van de Koninklijke Marine lagen. Het publiek kreeg een eersterangs blik in de keuken voorgeschoteld en konden veel schepen, ‘2 subs’ en een door het Korps Mariniers nagebouwde ‘compound’ bezoeken.

Foto: SGTBDAV Sjoerd Hilckmann

Het kaf van het koren

80 collega’s die hebben gesolliciteerd op een functie bij de eerste twee nieuw op te richten Hoog Risicobeveiliging-pelotons van de Koninklijke Marechaussee doorliepen onlangs de ‘intestdagen’. Op het programma: fysieke en mentale uitdagingen zoals een speedmars met bagage, vaardigheden met vuurwapens, scenario’s en motivatiegesprekken.

Foto: Koninklijke Marechaussee

Internationale belangstelling

Nederlandse genisten maken internationaal naam met hun zoektechnieken. De trainingsweek van 412 Pantsergeniecompagnie uit Oirschot kon daarom rekenen op warme belangstelling van 8 Tsjechische collega’s. Tijdens de oefening werd gekeken of de genisten op het gewenste ‘search’-niveau zitten. Tot de opdrachten behoorden een aantal niet-alledaagse technieken, zoals het zoeken met honden en in het donker.

Foto: Paul Tolenaar 

Nieuwe lichting

Ruim 70 officieren van de landmacht, luchtmacht en marine hebben op vrijdag 10 juli een bachelor diploma van de Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW) ontvangen. Het diploma is de kroon op het vierjarig traject waarin de opleiding Militaire Bedrijfswetenschappen, Militaire Systemen & Technologie of Krijgswetenschappen doorlopen werd.

Foto: NLDA

Brabants decor oefening

Grenzen verleggen middenin de Tilburgse burgerij. 11 Bevoorradingscompagnie (Air Assault) deed het tussen 6 en 10 juli. Een wateroversteek, lange patrouilles door stedelijk gebied en een Chinook-transporthelikopter die door het luchruim van de Brabantse stad voorraden en voertuigen transporteerde kwamen tijdens oefening ‘Bevo seal’ aan bod. Met missies in Afrika in het achterhoofd werd ook Safaripark Beekse Bergen als decor gebruikt.

Foto: Paul Tolenaar 

Mariniers Survival Run

De bouwers van Mudmasters en Strong Viking trokken alles uit de kast om de Mariniers Survival Run op 8 juli zwaar te maken. In de bossen op en rond de Van Braam Houckgeestkazerne legden zij, verspreid over zo'n 6 kilometer, 25 hindernissen aan. De stromende regen hielp hen een beetje mee.  Toch konden het weer en de creativiteit van de bouwers niet verhinderen dat de 300 mariniers die meededen de eindstreep haalden. De snelste deed dit zelfs in slechts 29 minuten.

Foto: Koninklijke Marine