06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

Defensie koopt nieuwe MAG’s

Tekst Andre Twigt

Defensie krijgt nieuwe mitrailleurs. 2050 stuks in kaliber 7.62 mm (MAG) en 840 type M2 in het zwaardere kaliber 12.7 mm (.50). De Belgische firma FN gaat de wapens leveren.   

Zowel qua uiterlijk als prestaties vertonen de mitrailleurs veel gelijkenis met de oude modellen, die al decennia lang in de bewapening zitten. Op een aantal punten zijn de nieuwkomers verbeterd. Zo is een ander model kolf geplaatst en zijn de wapens voorbereid op montage van dag- en nachtzicht-apparatuur. Die wordt gelijktijdig met de schietijzers aangekocht. Voor de bevestiging is het deksel van de MAG voorzien van een standaard NATO-rail. Op de zwaardere A2 komt een speciale beugel. Extra toevoeging aan de MAG zijn een snelrichtmiddel en een vergroter. Daarmee kan de schutter nog nauwkeuriger doelen bestrijden. De plaats van de nachtzichtkijker op het wapen wordt nog verbeterd. Deze aanpassing komt de schiethouding ten goede. 

x

Grotere afstand

De zwaardere M2 krijgt ook een snelrichtmiddel. Daarmee wordt de initiële vuurstoot nauwkeuriger, effectiever op het doel geplaatst. De suppletie van een warmtebeeldkijker maakt het mogelijk de vijand makkelijker, ook op grotere afstand, te detecteren. Deze waarnemingsmiddelen komen de effectiviteit van beide wapens naar verluidt enorm ten goede.

De nieuwe MAG en M2 worden geleverd van begin 2016 tot medio 2018. De waarnemingsmiddelen worden eveneens in deze periode uitgeleverd. Op termijn stoot Defensie het huidige arsenaal MAG’s en M2’s af. Het contract voorziet tevens in de levering van reservedelen en in bijscholing van onderhoudspersoneel. Voor de instandhouding van de mitrailleurs tekent de Klein Kaliberwerkplaats van het Marinebedrijf in Den Helder.