03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

NAVO traint zeer snel inzetbare flitsmacht

Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto Evert-Jan Daniels

Soepel samenwerken met de partners

flitsmacht
Zonder dat de heli hoeft te landen, worden Poolse 'special forces' razendsnel uit een gevaarlijk gebied gehaald.

De NAVO heeft de oefening Noble Jump in Polen afgesloten met een indrukwekkende demonstratie van haar supersnelle flitsmacht. Bulderende tanks, pantservoertuigen, infanteristen, helikopters, zware artillerie, special forces en jachtvliegtuigen: het leek wel een complexe actiefilm. Codenaam: VJTF. 

De flitsmacht, in jargon de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) is een rap in te zetten troepenmacht die in actie komt bij dreiging aan de NAVO-grenzen. Samen met Noorwegen en Duitsland vormt Nederland de ruggengraat. Onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië leveren ook troepen. Bij roering vormt de multinationale eenheid de voorhoede van de NAVO-landcomponent. 1 (German/Netherlands) Corps zwaait daarover de scepter. Is de landcomponent binnen 5 tot 30 dagen klaar voor actie, de flitsmacht vertrekt binnen 48 uur naar een brandhaard. Zo snel? Dat is toch niet te doen? 

flitsmacht
flitsmacht
Majoor Sander, hoofd Sectie Verplaatsingen bij 11 Luchtmobiel zorgt dat alles in beweging blijft.

Toch wel, getuige de razendsnelle ontplooiing. Majoor Sander, hoofd Sectie Verplaatsingen bij 11 Luchtmobiele Brigade: "We hebben materieel door de lucht en over land verplaatst. Sommige voertuigen zijn te zwaar en gingen dus via het asfalt naar Polen. 

De grootste uitdaging op logistiek gebied? Conformeren aan de regelgeving die in vredestijd geldt, terwijl we een inzet tijdens een crisis beoefenen. Een leermomentje."

flitsmacht
Sommige voertuigen zijn te zwaar om door de lucht te vervoeren. Een LSV-tje leverde uiteraard geen enkel probleem.
flitsmacht
Sergeant-majoor Angelo aan het werk met een mortierstuk van de Tjechen.

Eenmaal in het gebied is het integratie troef. Nederland oefent met de Tsjechen en Amerikanen. Op de schietbaan wisselen de militairen van bewapening. Gaat prima, aldus mortierspecialist sergeant-majoor Angelo van 11 Luchtmobiele Brigade: "De Tsjechen zijn erg open, wat de samenwerking bevordert. Hun mortieren zijn bijna hetzelfde als de onze. Instelling van de elevatie en breedte-inrichting verschillen nauwelijks.” Angelo ziet op de baan weinig problemen. ”Maar als je met meerdere eenheden een moeilijk plan, inclusief deconflictie, wilt uitvoeren, moet je flink aan de bak. Ik vind samenwerken met partners als Polen en Tsjechië slim. Samen sta je sterk en kun je veel meer."

flitsmacht
flitsmacht
Een Duitse Marder (infanterie-gevechtsvoertuig) van 371 Panzergrenadierbataillon steekt een Pools riviertje over.

De Noorse bataljonscommandant luitenant-kolonel Trond Haane zit op dezelfde lijn. "Nauw samenwerken met onze partnerlanden is absoluut een must", vindt hij. "Ook de recente geschiedenis leert dat ons. Kijk naar conflicten op de Balkan en in Irak. Operaties worden multinationaal uitgevoerd. Logisch om trainingen en oefeningen dan ook samen te doen. Binnen dat raamwerk zie ik een mooie toekomst voor bijvoorbeeld Nederland en Noorwegen. We moeten ons focussen op gebieden waar we gezamenlijke belangen hebben. Multinationaal samenwerken is in de toekomst meer regel dan uitzondering."

flitsmacht
Nederlandse rode baretten zijn zojuist afgezet door Amerikaanse Blackhawks.

Defensie-minister Jeanine Hennis-Plasschaert sprak tijdens de demonstratie in Zagan met enkele deelnemers: "Het is goed met eigen ogen te zien wat hier gebeurt en te horen waar de mannen tegenaan lopen. Met deze oefening willen we voldoen aan de NAVO-eisen wat betreft snelle inzetbaarheid en paraatheid. Gelet op de situatie aan de zuid- en oostgrens van het NAVO-grondgebied is dat hard nodig."

Flitsmacht