Waardering voor thuisfront
Na 20 jaar is het ‘roosje’, de broche die werd uitgereikt aan de achterban van uitgezonden militairen, vervangen door een ‘anjer’. De anjer is het symbool van de veteraan. Het bladgedeelte van de broche/pin vormt een V van Veteraan, maar ook van Vredesmissie. De ‘anjer’ wordt krijgsmachtbreed uitgereikt namens de Commandant der Strijdkrachten (CDS).
Om ook kinderen van uitgezonden militairen een aandenken te geven wordt sinds kort tevens een kindermedaille uitgereikt. Naast het logo van de Defensie Organisatie Thuisfront (DOT) staat op de medaille een duif: het symbool voor vrede en veiligheid waaraan de ouder en daarmee ook het kind een bijdrage heeft geleverd.
Unifil uitgelicht op Veteranendag
De Landelijke Veteranendag in Den Haag, zaterdag 27 juni, staat dit jaar deels in het teken van de VN-missie in Libanon. Het is dit jaar 30 jaar geleden dat de laatste lichting militairen van de vredesoperatie United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) terugkwam.
De opening van Veteranendag 2015 heeft zoals gebruikelijk plaats in de Ridderzaal op het Binnenhof. Daarna, rond 11.15 uur, is er een medaille-uitreiking op het Binnenhof. Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zijn hierbij aanwezig.
Vervolgens neem de koning het defilé af dat vanaf 13.15 uur door de Haagse binnenstad trekt. Zo’n 5000 veteranen lopen of rijden hierin mee.
Op het Malieveld is de hele dag de gelegenheid voor veteranen van alle missies om elkaar te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Er is eten en drinken verkrijgbaar. Op het grote podium begeleidt de Marinierskapel der Koninklijke Marine zangeres Anita Meijer. Zij brengt een aantal nummers uit de Veteranen Top-50 ten gehore. De oudere veteranen zullen zeer verguld zijn met de komst van Anneke Grönloh. Zij staat nog altijd hoog genoteerd in de V-Top50 met ‘Brandend Zand’, een nummer dat zij in 1963 opnam.
Wisseling van de wacht
Na 2500 uur stramme vingers van het tikken, computerogen, brainstormsessies, interviews en reportages is kapitein Roel van de Wiel afgelost als eindredacteur van de Defensiekrant. Onder zijn leiding maakte de Defensiekrant de omslag van ‘papier’ naar ‘digitaal’ en van intern blad naar een magazine voor iedereen die Defensie een warm hart toedraagt. Hij maakte 36 tweewekelijkse edities; journalistieke juweeltjes vol reportages en achtergrond verhalen, actieclips, prachtige foto’s en militaire weetjes. Roel: bedankt voor alles wat je voor de krant hebt gedaan, voor al je creativiteit en pioniersgeest. Je was de eerste die bij Defensie aan de slag ging met een online magazine. En natuurlijk veel succes in je nieuwe functie!
Eerste luitenant Wouter Helders is de uitdaging aangegaan Van de Wiels journalistieke schoenen te vullen. Zijn visie: doorgaan op de ingeslagen weg, de digitale mogelijkheden nog verder benutten en de krant nog actueler en interactiever maken. Uiteraard met het doel de lezers nóg beter te informeren over het wel en wee van Defensie. Wouter: veel succes!
(Munt)slag Waterloo
Binnen Nederland circuleert sinds deze week een nieuwe munt van 5 euro, het Waterloo Vijfje. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert sloeg vanmorgen het eerste exemplaar. Dat gebeurde bij De Munt in Utrecht in aanwezigheid van vaandels en standaarden van de Koninklijke Landmacht.
Bij de historische veldslag, de Slag bij Waterloo, speelde onze landmacht een belangrijke rol. Onder leiding van de latere Koning Willem II werd Napoleon op 18 juni 1815 bij Waterloo, toen nog in de Zuidelijke Nederlanden gelegen, verslagen. “Zo’n 20.000 Nederlanders vochten bij Waterloo”, benadrukt Hennis."
Zie verder op in deze Defensiekrant een verslag van de herdenking van Waterloo in Amersfoort en een uitgelicht schilderij van de Slag bij Waterloo.
Vooraanstaand onderzoeker zet Defensie aan het denken
Westerse landen zouden een andere kosten-batenanalyse moeten maken voorafgaand aan (opbouw)missies in het buitenland. Het was een van de prikkelende stellingen die Sarah Chayes deze week haar gehoor op het ministerie van Defensie in Den Haag voorhield.
Chayes is lid van de gezaghebbende denktank Carnegie Endowment for International Peace en sprak over de relatie tussen corruptie, extremisme en conflict. Zo moet volgens Chayes altijd bekend zijn wie er écht profiteren van investeringen. Dit vanuit het besef dat corruptiegeld immer omhoog stroomt. De factor corruptie moet volgens Chayes doorslaggevend zijn bij besluitvorming en in het uiterste geval zelfs kunnen leiden tot het afzien van missies en andere hulp.