01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 12

Defensie in Beeld

Osprey

Op reis kom je soms bijzondere gasten tegen. Dit overkwam ook Zr. Ms. Karel  Doorman tijdens haar zomerreis. Om de interoperabiliteit tussen Nederlandse schepen en het MV-22 Osprey tiltrotorvliegtuig van het United States Marine Corps te testen, werden vrijdag 12 juni verschillende deklandingen en take-offs gedaan. Het was de eerste keer in 47 jaar dat een ‘vleugelvliegtuig’ een start en landing maakte aan boord van een Nederlands marineschip.

Foto: Koninklijke Marine 

Highlandgames

Kilts werden niet gedragen. Boomstammen wel. Tijdens onlangs in Doorn gehoudenerde Highland Games namen Nederlandse mariniers het op tegen leden van het Britse Royal Regiment of Artillery. Aanleiding van het bezoek was het 300-jarig bestaan van het regiment met daaraan gekoppeld een wereldreis. Daarbij bezoeken de artilleristen internationaal samenwerkende eenheden en andere partners.

Foto: sergeant-1 Eva Klijn

Medailles

Ze voerden 354 missies uit, met 179 aanvallen. Dit alles om de opmars van terreurorganisatie ISIS in het Midden-Oosten een halt toe te roepen. Op 11 juni werden de mannen en vrouwen van Air Task Force Middle East op Vliegbasis Volkel beloond met de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.

Foto: Bart Nijs

Migratiehond

Grenstoezicht en bestrijding mensensmokkel. Het zijn de belangrijkste taken van de door de Koninklijke Marechaussee bemande doorlaatpost bij Hoek van Holland. Hun ‘geheime wapen’: een migratiecontrolehond die getraind is menselijke geuren te herkennen. Voertuigen die inschepen op de naar het Verenigd Koninkrijk vertrekkende veerboten worden gecontroleerd. Ontdekte vreemdelingen gaan het vreemdelingentraject in. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff maakte na een bezoek aan de doorlaatpost bekend dat de controles worden geïntensiveerd. 

Foto: sergeant Hille Hillinga

Vliegende Hollander

Geen spookschip, maar een FRISC (Fast Raiding Interception Special Forces Craft) vloog donderdag 18 juni door de lucht. Het door het Korps Mariniers gebruikte onderscheppings- en beveiligingsvaartuig hing onder een Chinook helikopter voor een ‘underslung test’. Gekeken werd of het vaartuig hiervoor geschikt is. Door het gewicht van de FRISC, dat tegen de limiet van de helikopter aan zit, was het even spannend.  

Smaakt naar meer

Het leek een botsing tussen culturen, maar die smaakte na afloop voor alle partijen naar meer: het optreden van de Marinierskapel der Koninklijke Marine met achtereenvolgens Waylon, Kernkoppen (foto), Barry Hay en Di-rect. 

In de haven van Scheveningen spatte de energie 2 uur lang van het podium. Het massaal toegestroomde publiek ging uit zijn dak en toonde zich verrast door de virtuositeit van het maritiem-militaire ensemble. Het concert in Scheveningen werd gegeven vanwege de Volvo Ocean Race, die deze week in de badplaats een tussenstop maakt.  

(Foto: Valerie Kuypers, Mediacentrum Defensie)