Tekst Jan Malschaert en Ingmar Kooman

Nederland met VS voorop in bestrijding ruimteraketten

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… een ballistische raket. Nederland en de Verenigde Staten gaan dit najaar samen jagen buiten de dampkring. Zr.Ms. De Zeven Provinciën fungeert als ‘verrekijker’ voor een Amerikaanse destroyer.

De RIM-161 Standard Missile 3, of SM-3, is de grote ster van de internationale oefening. De Amerikanen vuren deze miljoenen kostende ballistische raket-killer af op basis van de radargegevens van De Zeven Provinciën. 

De SMART-L radar van het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) detecteert en volgt de met 20.000 kilometer per uur aanstormende dreiging buiten de dampkring. Nederland en de VS zijn de enige NAVO-landen die dit kunnen. De Nederlandse marine bewees dit sterke staaltje staren al in 2006. Sindsdien is de scherpe blik van de LCF’s verder aangescherpt, vertelt luitenant-ter-zee 1 Fred Douglas, specialist op het gebied van raketverdediging.

Blikveld

“In 2006 lieten we zien te kunnen staan. Dit najaar willen we bewijzen te kunnen lopen en 2019 moeten we voor de NAVO kunnen rennen.” De Zeven Provinciën deelt haar blikveld met de andere schepen in het 8 landen tellende internationale eskader. Behalve de VS en Nederland nemen namelijk ook Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Noorwegen, en Spanje deel aan de oefening.

Een Amerikaanse destroyer maakt de kill met zijn SM-3-raket. Maar de andere schepen mogen zich niet blindstaren op de hightech knokpartij buiten de dampkring. Want zij worden zelf ook op de korrel genomen, maar dan vanuit het meer nabije luchtruim. Daartegen brengt De Zeven Provinciën haar SM-2-raketten en  Evolved Sea Sparrow Missiles in stelling.

“De combinatie van waarnemen in de ruimte en tegelijkertijd andere raketten uitschakelen is uniek”, zegt Douglas. “Nederland is vooralsnog het enige Europese land dat op deze manier kan opereren.” Dit najaar test De Zeven Provinciën dus niet alleen haar operationele ogen, maar ook haar tanden.