01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Defensie in Beeld

Zand

Het is geen woestijnlandschap, maar er is in elk geval zand genoeg. Het opwerktraject van de mariniers die binnenkort naar Mali gaan, leidde ze onlangs over het oefenterrein in het Duitse Bergen-Hohne. Daar bereidden de mariniers zich voor op de worst case scenario's van het verkenningswerk in de Malinese woestijn.
Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Vol

Mali ligt niet bij de deur. De bevoorrading van de Nederlandse missie in het West-Afrikaanse land gaat dan ook in het groot en door de lucht. Onlangs werd op Vliegbasis Eindhoven een C-17 transportvliegtuig volgeladen met spullen voor de militairen in Mali. Niet alleen voor de Nederlanders: er ging ook Ests, Fins, Lets en Zweeds materieel mee. Voor de luchtmammoet een standaardvracht. Hij blijft het de komende maanden dan ook doen voor die landen, is de afspraak. Voor de aanschouwer is het wel een indrukwekkend plaatje.
Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Gronings ‘theater’

Mariniers heb je in vele nationaliteiten. De Nederlandse en Engelse mariniers oefenden begin maart het gezamenlijke optreden. Samen oefenen, dat doen ze al 40 jaar en overal ter wereld. Deze maand was het oefenterrein van het Groningse Marnehuizen hun ‘theater’.
Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Erekoord

Geen medaille, maar een – meer opvallend - blauw koord. Daarmee eert de marine sinds deze maand haar “militairen en burgers die op zeer bijzondere wijze, buiten gevechtsomstandigheden, loffelijk handelen op een manier die uitgaat boven wat van iemand in die omstandigheden mag worden verwacht.” 12 mensenredders, 4 van de vloot en 8 van het Korps Mariniers, kregen vorige week als eersten het blauwe erekoord.
Foto: John van Helvert