Tekst kapitein Klaas Daane Bolier
Foto sergeant Eva Klijn. Video: sergeant Henry Westendorp

4 vragen over de nieuwe missie in Afghanistan

film
x
Kolonel Jan Verhulst.

Begin dit jaar is de ISAF-missie in Afghanistan bijna geruisloos overgegaan in de missie Resolute Support (RS). De Nederlandse krijgsmacht draagt in de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif met zo'n 100 man bij aan deze missie. RS moet de Afghaanse troepen het laatste zetje geven op weg naar zelfstandigheid. 4 vragen over deze nieuwe missie aan kolonel Jan Verhulst, tot dinsdag de hoogste Nederlandse militair in het gebied.

Wat is het verschil tussen ISAF en Resolute Support?

Kolonel Jan Verhulst, Senior National Representative in Afghanistan: “Resolute Support is de opvolger van ISAF. De afgelopen 13 jaar was ISAF grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid in Afghanistan. In die jaren is ook begonnen met de opbouw van het Afghaanse leger en het politieapparaat. De laatste jaren heeft ISAF al steeds meer taken en verantwoordelijkheden overgedragen aan de Afghanen. Sinds januari moeten de Afghanen het helemaal zelf doen. Resolute Support levert dan ook alleen nog maar adviseurs. Het aantal NAVO-militairen is geslonken tot zo'n 12000 boots on the ground in heel Afghanistan.”

x
De Nederlandse militairen in Noord-Afghanistan kregen 9 maart hoog bezoek. De ministers Hennis-Plasschaert en Koenders (Defensie en Buitenlandse Zaken) bezochten Mazar-e-Sharif op weg naar Kabul. Zij werden vergezeld door de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. De delegatie bezocht onder andere Camp Shaheen, de grote Afghaanse legerbasis aan de rand van de stad. Zij spraken daar met Nederlandse deelnemers aan Resolute Support en met Afghaanse militairen.

Waar adviseren zij dan over?

“Het gaat dan met name over advies op gebieden die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van het defensieapparaat. Denk daarbij aan bijvoorbeeld logistiek, onderhoud, personeelszaken en ICT.”

Video

Majoor Dennis Schotmeijer adviseert de Afghanen onder andere over luchtsteun. Een paar keer per week vliegt hij naar het hoofdkwartier van 209 Corps van de Afghan National Army in Mazar-e-Sharif.

Update september 2021: deze video is wegens veiligheidsredenen offline gehaald.

Wat is de Nederlandse inbreng aan RS?

“Nederland levert 10 militaire adviseurs afkomstig van de landmacht en marechaussee. Zij vliegen of rijden vanaf Camp Marmal in Mazar-e-Sharif een paar keer per week naar de omliggende Afghaanse hoofdkwartieren om hun Afghaanse collega's te adviseren. Daarnaast zijn er 10 militairen werkzaam in de staf van TAAC-NORTH (Train Advise Assist Command). Dit is het regionale hoofdkwartier van Resolute Support in Noord-Afghanistan. Op het hoofdkwartier in Kabul werken ook nog 4 Nederlandse adviseurs. Naast de adviseurs zijn er nog zo'n 80 man ondersteunend personeel actief in Mazar-e-Sharif. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Force Protection-peloton en personeel in de Medical Taskforce.”

Hoe lang gaat deze missie duren?

“Tot eind 2016. Althans dat is nu de planning. RS bestaat uit een hoofdkwartier in Kabul en diverse regionale TAAC's. Na het eerste jaar zullen deze TAAC's ontmanteld worden, waarna in het tweede jaar alleen nog advies wordt gegeven in Kabul. Of het ook allemaal gaat zoals het nu gepland is, is nog maar de vraag. De Afghaanse strijdkrachten kunnen in elk geval steeds zelfstandiger werken.”

x
Op de ooit propvolle ISAF-basis in Mazar-e-Sharif, Camp Marmal, is duidelijk te zien dat het aantal buitenlandse militairen in Afghanistan behoorlijk teruggelopen is. Veel infrastructuur is al afgebroken of staat leeg. Bijvoorbeeld dit Amerikaanse tentenkamp.