Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Deelnemers Nederlandse training laten “opmerkelijke vooruitgang zien”

Een groep van ruim 100 Peshmerga ontving deze week het infanteriediploma. De Nederlandse trainingsmissie in Irak heeft hiermee het eerste resultaat  behaald. Met een diploma op zak gaan de Peshmerga-strijders terug naar het front om de terreurorganisatie ISIS te bestrijden.

Inmiddels hebben 8 Koerdische pelotons de infanterietraining succesvol afgerond. De helft hiervan is opgeleid door Nederlandse instructeurs. “We hebben de lessen afgestemd op de heersende dreigingen in het land”, vertelt luitenant-kolonel Harm van der Have, Senior National Representative (SNR).
Volgens de Nederlandse overste zijn de Koerdische strijders dapper, maar missen zij essentiële kennis voor hedendaagse oorlogsvoering. “Van het optreden in stedelijk gebied tot het onderkennen van IED's (geïmproviseerde explosieven, red.); de Peshmerga leren op onze trainingscentra hoe zij in de vaak voorkomende oorlogssituaties moeten overleven.”

70 procent van de slachtoffers wordt veroorzaakt door IED’s

Levensreddend

De basis infanterieopleiding biedt de Koerdische strijders een hogere overlevingskans. Zo blijkt dat ruim 70 procent van de slachtoffers onder de Peshmerga wordt veroorzaakt door IED’s. “ISIS maakt gretig gebruik van dit middel”, zegt de overste. De cursisten zijn dan ook erg blij met de lessen die zij krijgen tijdens de opleiding. Zo leren zij de explosieven te herkennen en onschadelijk te maken. “We zijn vlak voor de start van de trainingsmissie in januari begonnen met een testcursus. Deze deelnemers laten opmerkelijke vooruitgang zien. De reacties vanaf het front zijn positief. Hieruit blijkt dat we met onze trainingen daadwerkelijk vooruitgang boeken.” 

Peshmerga missen essentiële kennis voor hedendaagse oorlogsvoering

Opleiding

Los van de gevechtstechnieken wordt tijdens de opleiding ook aandacht besteed aan gewondenverzorging en humanitair oorlogsrecht. “Het ministerie van Peshmerga heeft aangegeven dat er behoefte is aan lessen over krijgsgevangenen”, vertelt Van der Have. “Onze instructeurs hebben dit in diverse scenario’s verwerkt. Wij stemmen de opleidingen af op de verzoeken van de lokale overheid. Op deze manier ontwikkelen wij trainingen die direct aansluiten op hun operationele acties.”

Toekomst

De Nederlandse trainingsmissie in Irak staat gepland tot oktober. Hoe dit zich zal ontwikkelen, is momenteel nog onduidelijk. “Ons doel is dit jaar de Iraakse militairen zo goed mogelijk op te leiden. Wij willen ons ook gaan richten op het officierskorps. Het is belangrijk dat deze groep zich bewust is van haar rol en leiding leert geven. Dat zal leiden tot succesvolle operaties”, aldus Van der Have.

x

Scherpschutters, medische specialisten en commando’s

De Nederlandse trainingsmissie richt zich niet alleen op het trainen van de Peshmerga. Ook de Iraakse strijdkrachten worden opgeleid. Zo is deze week in de hoofdstad Bagdad een 6-weekse scherpschuttercursus gestart. De Nederlandse special forces leiden, samen met coalitiepartners, de lokale militairen op. Binnenkort starten ook andere opleidingen, zoals de commando-opleiding en de opleiding tot medisch specialist.