02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 05

Nieuwsberichten

Indonesische en Nederlandse marine breiden samenwerking uit

De Koninklijke Marine en de Indonesische marine gaan intensiever samenwerken. De Indonesische admiraal Ade Supandi en Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk legden dat vast in een overeenkomst, die ze deze week tekenden aan boord van het Nederlandse Joint Logistic Support Ship Karel Doorman.

Beide marines delen volgens de overeenkomst kennis en informatie en slaan de handen ineen op het gebied van opleidingen, training, oefeningen en logistiek. De samenwerking onderstreept de goede vriendschappelijke relatie tussen beide marines en de intentie om deze voor te zetten. “Ik hoop dat de ondertekening de basis vormt voor een jarenlange, goede samenwerking tussen de Indonesische en Nederlandse marine”, sprak generaal Verkerk zijn Indonesische collega toe. De Indonesische en Nederlandse marine werkten al samen. Zo volgen 2 Indonesische zeeofficieren dit jaar hun opleiding tot commandocentraleofficier (CCO) in Nederland.

Nabestaanden bij wrakstukken MH17

Familie en vrienden van slachtoffers van rampvlucht MH17 zagen vorige week op Vliegbasis Gilze-Rijen voor het eerst de wrakstukken van het toestel. Meer dan 500 nabestaanden kregen in groepen een rondleiding in de hangaar waar de restanten worden onderzocht.

De wrakstukken van het vliegtuig werden in december in 4 konvooien vanuit Oekraïne naar Gilze-Rijen gebracht. Daar zijn ze gecontroleerd, gefotografeerd en gesorteerd. De belangrijkste stukken liggen in de hangaar. Experts proberen een gedeelte van het vliegtuig te reconstrueren om zo meer inzicht te krijgen over de toedracht van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash. Onder meer gegevens van de cockpit voice recorder, de flight data recorder en luchtverkeersleiding moeten meer duidelijkheid geven.

Scherpschutterscursus Bagdad gestart

De 6 weken durende scherpschutterscursus voor Irakese militairen is deze week in Bagdad gestart. Nederlandse en coalitie-instructeurs verzorgen de lessen. Het is de eerste cursus in de Irakese hoofdstad met de Nederlandse special forces als instructeur.

Na afloop van deze cursus worden de Iraakse sniperteams direct in de strijd tegen ISIS ingezet. Binnenkort starten ook andere opleidingen die Nederlandse instructeurs geven, zoals de commando-opleiding en opleiding tot medisch specialist. Nederlandse trainers zijn al sinds half februari met coalitiepartners in het Iraakse Erbil bezig met het opleiden van 8 pelotons Koerdische Peshmerga-strijders van de Irakese strijdkrachten. De opleidingen behoren tot de Nederlandse steun aan de internationale coalitie die tegen terreurorganisatie ISIS strijdt.

Koenders en Hennis bij militairen in Afghanistan

De ministers Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn deze week in het Noord-Afghaanse Mazar-e-Sharif geweest. Daar neemt Nederland sinds 1 januari met ongeveer 100 militairen deel aan Resolute Support, het vervolg op de ISAF-missie. Beide bewindslieden lieten zich voor het eerst ter plaatse bijpraten over de gang van zaken rond de nieuwe NAVO-missie.

Resolute Support is bedoeld om het Afghaans veiligheidsapparaat verder te professionaliseren, om ook op langere termijn de veiligheid in het land te handhaven. Vergezeld door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp volgden Hennis en Koenders hoe Afghaanse politie en militairen op Camp Shaheen in Mazar-e-Sharif werden geïnstrueerd. Ook namen ze een kijkje op de locatie waar de Nederlandse militairen zijn gehuisvest. “De aandacht gaat nu vooral uit naar de strijd tegen ISIS, maar ook u werkt hier dagelijks aan een veiliger omgeving”, benadrukte Hennis het belang van de Nederlandse taak in Afghanistan. “Dat verdient ons groot respect. Een goed functionerend leger en politieapparaat zijn noodzakelijk voor het herstel van een rechtstaat. We willen niet dat Afghanistan opnieuw een vrijplaats wordt voor terroristen.”

Gezamenlijke luchtruimbewaking Benelux rond

Nederland, België en Luxemburg gaan als eerste landen ter wereld samen hun luchtruim bewaken. Het betreft de bewaking van de hele Benelux tegen civiele vliegtuigen met een terroristische dreiging (Renegade). Afgelopen week tekenden België, Luxemburg en Nederland het verdrag dat dit regelt. Het is de bedoeling dat de overeenkomst eind 2016 van kracht is.

Op dit moment hebben België en Nederland nog beide 2 jachtvliegtuigen paraat voor de QRA-taak (quick reaction alert). De QRA-toestellen hangen bij een alarmering  binnen enkele minuten in de lucht. In het Nederlandse luchtruim  geeft de minister van Veiligheid en Justitie hiervoor opdracht. In de toekomst kan hij die ook aan Belgische jachtvliegers geven. Omgekeerd kunnen de Belgische autoriteiten door het verdrag Nederlandse vliegers deze opdracht geven in het Belgische luchtruim. Luxemburg beschikt niet over jachtvliegtuigen en België vervult van oudsher de militaire QRA-taak voor dit land. Doordat Luxemburg aan het verdrag meedoet, kan ook daar op een Renegade-toestel worden gereageerd. Dit komt de veiligheid van de omringende landen ten goede en vormt geen extra last van betekenis. De 3 landen werken in principe samen met gesloten beurzen. 

x