05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Van goed naar perfect

Helikoptervliegers en -loadmasters in opleiding tot wapeninstructeur

Je wapensysteem tot in de puntjes beheersen. Precies weten hoe je moet vliegen om je bewapening optimaal te positioneren en gebruiken. Niet alleen, maar juist ook in combinatie met elkaar. Of het nu om een Apache, Chinook of Cougar gaat. Dat is wat 8 vliegers en 3 loadmasters de afgelopen 2 maanden leerden. De afgelopen weken was de eindoefening op de schietbaan van het Duitse Bergen-Hohne.

Tekst: Arno Marchand. Foto's: sergeant-1 Joyce Rutjes.

Leiders van de toekomst

De Helicopter Weapons Instructor Course (HWIC) is een opleiding om goede helikopterbemanningen nóg beter te maken. 8 vliegers (4 Apache, 3 Chinook en 1 Cougar) en 3 loadmasters (2 Chinook en 1 Cougar) begonnen 8 weken geleden aan de opleiding tot het hoogst haalbare niveau. “Dit worden de leiders van de toekomst”, zegt majoor Martijn. 

3 types tegelijk

Majoor Martijn is Hoofd TACTESS (Tactics, Evaluation, Standardisation and Simulation), het bureau dat zich bezighoudt met het waarborgen en verbeteren van de kwaliteit van de vliegers. Dat gebeurt onder andere door de HWIC. “Standaardisatie is bijvoorbeeld nodig om met 3 types tegelijk te kunnen werken. Als 1 helikopter uit een formatie ‘breakt’, weten de andere zonder communicatie wat zij moeten doen.”

Vlekkeloos

Als transporthelikopters niet goed komen aanvliegen, kunnen de boordschutters niet vuren. In een Cougar of Chinook moeten de communicatie en afstemming van 4 tot 6 man daarom vlekkeloos verlopen. In een Apache zijn er 2 bemanningsleden, maar die hebben veel wapensystemen aan boord. En zij moeten weer communiceren met een 2e, 3e of zelfs 4e Apache, en de andere helikopters in de formatie.

Perfecte techniek

De opleiding is moeilijk omdat de cursisten veel informatie in beperkte tijd moeten verwerken. Martijn: “Ook al zijn ze moe, toch moeten ze een perfecte techniek kunnen uitvoeren. Wapeninstructeurs zetten we dan ook sneller in. Bijvoorbeeld tijdens een uitzending zoals nu in Mali. Ook daar kunnen omstandigheden zwaar zijn.

Inktvlek

Wapeninstructeurs (WI’s) delen op hun squadron hun kennis met de andere vliegers en loadmasters. Lesgeven vormt daarom een belangrijk onderdeel van de HWIC. WI’s leren bijvoorbeeld welke wapensystemen ze waarvoor inzetten en hoe zo goed mogelijk. Gemiddeld is er 1 WI op 10 man. Meer is niet nodig, want hun kennis verspreidt zich op deze manier als een inktvlek binnen een eenheid.

Doorzetten

Module 1 kent een indeling in 4 periodes. De gunnery, de schietserie van 1 week, vormt de eindoefening waarin al het geleerde samenkomt. Het weer in Noord-Duitsland werkt niet altijd mee, want mist en laaghangende bewolking zorgen nog wel eens voor het gecancelde vluchten. Maar cursisten en instructeurs zetten door. De eindoefening die voor donderdag stond gepland, vindt daarom vandaag alsnog plaats.

Wapenbeheersing

Tijdens de live firing exercise treden alle 3 wapensystemen gecombineerd op. Vurende helikopters terwijl eigen troepen op de grond staan. Een typisch voorbeeld van een situatie tijdens een uitzending. Daarbij is er ook inzet van krombaanvuur van de landmacht: mortieren en de pantserhouwitser. Dat moet allemaal door de lucht. Martijn: “Hier laten de HWIC-cursisten zien dat hun goede wapenbeheersing is verbeterd tot perfect.”