01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Defensie in beeld

Mistig kiekje

Het Vrijheidsbeeld? Helaas, dat was in nevelen gehuld bij de intocht van Zr.Ms. Johan de Witt in New York. Het amfibisch transportschip deed de Big Apple aan na de oefening Bold Alligator. Wel konden de opvarenden sfeervolle foto’s maken van de Verrazano-Narrows Bridge, bij Brooklyn. Ook leuk. Maar voor die kiek van het Vrijheidsbeeld komen ze ongetwijfeld graag nog een keer terug.
Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Hollandse Rambo

In het blinde weg knallen? Zo hebben we dat niet geleerd. Maar een paar banden met .50-patronen er doorheen jagen? Dat voelt soms best lekker. Deze marinier mocht tijdens de Amerikaanse oefening Bold Alligator helemaal losgaan. Met het geweld van zijn MAG-machinegeweer ondersteunde hij de opmars van zijn Britse, Canadese en Noorse collega’s. En dan waan je je eventjes John Rambo.
Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

‘Leave no Nijntje behind’

Deze stille tragedie speelde zich af op de feestelijke dag voor het thuisfront van militairen op uitzending, Missie Max. Partners, kinderen en ‘vrienden van’ kregen 15 november op het voormalig vliegkamp Valkenburg bij Leiden optredens voorgeschoteld van onder anderen Waylon en Gerard Joling. En dan vergeet je wat echt belangrijk is. Overigens bleek het baasje van Nijntje Pluis niet ver weg.
Foto: sergeant-1 Joyce Rutjes

Spiekende vos

Wat ruist daar door het struikgewas? Een Fuchs-verkenningsvoertuig dus. In het Engelse Wretham oefenden 19 man van 102 Elektronische Oorlogsvoeringscompagnie. Met de slimme sensoren van de Fuchs onderschepten en analyseerden ze allerlei vormen van dataverkeer. Want de natuurlijke habitat van de vijand beperkt zich allang niet meer tot de struiken.
Foto: Ceesnan Dogger

Vliegend verplegen

Een Belgische en een Nederlandse arts zitten samen in een C-130 Hercules transportvliegtuig. Nee, niet het begin van een Belgenmop, maar het uitgangspunt van de oefening Joint Medical Modules. Stijgen, dalen, turbulentie: probeer onder die omstandigheden maar eens je patiënt stabiel te houden. Belgisch en Nederlands vliegend en verpleegkundig personeel moest nauw samenwerken om in de lucht medische zorg te kunnen bieden.
Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy